Trym: Skadeförebyggande – (Del 2: Brott, straff)

Mycket brottslighet i samhället idag orsakas av de dominanshierarkier anarkismen vänder sig emot. Ett mer jämställt och mer jämlikt samhälle skulle automatiskt bli ett mindre kriminellt samhälle. Män står för en enormt stor del av våldsbrotten i samhället.

Patriarkatet har en stor förklaringspotential här. Ett banalt exempel på det är hur den mansfria festival med 5000 besökare som Sveriges Radio profilen Emma Knyckare arrangerade var helt fri från brott. Feministisk kriminologi är en egen forskningsgren där mycket finns att hämta.

Vidare finns en direkt korrelation mellan fattigdom och kriminalitet. Medelklassen är mer socialt kontrollerad, och överklassens brott prioriteras inte i brottsbekämpningen. Trots den ekonomiska skada dessa orsakar samhället. För den som är fattig kan brott vara ett av få sätt att få vardagsekonomin att gå ihop, samtidigt som fattiga har mindre att förlora på brottslighet. Ett utförligt resonemang kring detta finns i podden Pengar och politiks intervju med kriminologen Jerzy Sarnecki.

Kriminaliseringen av droger är också en stark förklaringsfaktor till kriminellt beteende. Skulle drogmissbruk ses som ett sjukdomstillstånd snarare än ett brott och behandlas därefter skulle mycket kriminalitet definieras bort. Ingen skulle behöva begå brott för att finansiera ett missbruk och den kriminella infrastruktur som finansieras genom droghandel skulle snabbt lida av penningbrist.

Ett juridiskt system som skapas av en fri sammanslutning av frivilligt deltagande individer skulle också ha en högre legitimitet (mer deltagande skapar mer legitimitet) och därmed borde människor också vara mer benägna att följa det. Nu är människor inte 100% rationella, men om avkriminalisering av droger, krossande av patriarkatet och en egalitär hushållning med samhällsresurser kan antas minska otryggheten i samhället är det fortfarande så mycket bättre än vad kapitalistisk liberaldemokrati lyckas åstadkomma.

Youtubern Emerican Johnsson (Non-compete) pekar på att de skadliga effekterna av ojämlikhet och ojämställdhet inte kommer att försvinna över en natt. Även i ett anarkistiskt samhälle skulle brottsförebyggande arbete behövas. Ett mer samarbetsinriktat och socialt samhälle är också en möjliggörare för denna typ av förebyggande arbete. Sammanslutningar som arbetar med socialt sammanhang, hälsa och ömsesidig egenvård kunde exempelvis finansiera socialarbetare som arbetar med socialt arbete. Så som att bygga relationer i närområdet, som garanterat skulle ha en stark brottsförebyggande effekt. För den del av asociala beteenden som finns kvar blir åtgärder som nödhjälp, kriminalteknik och rehabilitering viktiga verktyg.

”Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom som ni dömer med skall ni dömas, och med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er. Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget? – Matt 7:1-3


Det här är en del av en serie. Läs del 1 i Serien här.

3 reaktioner på ”Trym: Skadeförebyggande – (Del 2: Brott, straff)

  1. Hur tänker du att brott i samband med droger skulle minska om det sågs som ett sjukdomstillstånd istället för en kriminell handling? Eller alltså jag förstår att statistiken skulle minska om droganvändandet avkriminaliserades, men skulle inte brotten runt om för att finansiera bruket fortfarande finnas kvar?

    1. Nej, eftersom en avkriminalisering skulle förstöra knarkbaronernas företagsmodell. Droger kunde ersättas med substitut eller delas ut i doser som en del av behandlingen, under tiden en behandlare arbetar med patientens vilja att bli frisk. När patienten är redo kan hen börja trappa ner. I ett anarko-kommunistiskt samhälle tänker jag mig också att det inte finns några större möjligheter att bli rik på droghandel eller att brott skulle vara särskilt lukrativa om resurser generellt sett fördelas efter behov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.