Trym: Nödhjälp (Del 3: Brott, straff)

Extremt repressiva diktaturer som Vitryssland eller Bahrain anställer 1-2 poliser per 100 invånare. Dessa kan inte heller vara överallt men kostar samhället enorma resurser. Istället för att ha specialiserade brottsbekämpare kunde människor starta sammanslutningar för att själva kunna rycka ut vid olika sorters behov. Även exempelvis naturkatastrofer. Youtubern Non-compete menar att samma struktur skulle kunna stå för försvar i ett samhälle. Detta skulle kunna ske redan idag, men förväntan på att polisen gör detta jobb och en rädsla för att människor ”ska ta lagen i egna händer”, samt lagstiftningen är hinder för detta.

”208/365 Forrest fire being put out” by Eje Gustafsson is licensed under CC by 2.0

Ett arbete för att sprida kunskap om konflikthantering och de-eskalering, utbyte av erfarenheter och idéer kunde innebära att fler kan ingripa tidigare för att förhindra brott. När polisen hunnit fram är det ofta för sent.

Ett exempel på hur det kunde fungera är hur frivillig brandkår är organiserad. Frivilliga brandbekämpare finns till och med i små byar. En frivillig nödhjälpskår skulle kunna rycka ut vid alla typer av kriser, vara på plats i samhällen som ser olika ut och arbeta utifrån villkoren i det samhälle där de verkar. Föreningar som missing people skulle kunna vara en förebild för hur detta kan fungera. Beredskapen hos vanligt folk att rycka in och hjälpa till vid skogsbränderna i somras visar också att det finns en vilja att hjälpa till, när människor inser allvaret i en situation.

Självklart finns problem även med denna teoretiska modell. Ett allvarligt problem som behöver adresseras är behovet av strukturer för ansvarsutkrävande. Bristen på ansvarsutkrävande inom polisen är ett stort problem som ignoreras och osynliggörs av makthavarna. Korruption och maktmissbruk inom polisen drabbar mest personer med låg status i samhället och kan därför fortsätta. Strukturerna för ansvarsutkrävande inom polisen (till exempel att polisen utreder sig själv) är bristfälliga och behöver kritiseras. Trovärdiga strukturer för ansvarsutkrävande är en utmaning för att bygga anarkistiska strukturer för påverkan och att ”bygga ett nytt samhälle i skalet av det gamla”.

En mer inkluderande och demokratisk struktur för att organisera och fatta beslut i lokalsamhällen är ett bra verktyg för att börja hantera dessa problem. En förebild för detta är exempelvis organisationer för ”Mutual aid disaster relief”. Scott crows bok ”Black flags and windmills” rekommenderas för den som vill läsa mer.

”Finns det någon bland er som ger sin son en sten när han ber om bröd eller ger honom en orm när han ber om en fisk? Om nu redan ni, som är onda, förstår att ge era barn goda gåvor, skall då inte er fader i himlen ge det som är gott åt dem som ber honom? Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger.” – Matt 7:9-12


Det här är en del av en serie. Läs del 1 i Serien här.

En reaktion på ”Trym: Nödhjälp (Del 3: Brott, straff)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.