F.A.Q

Här nedan finner du några frågor som ofta ställts till oss och våra svar till dem, är det något du undrar över eller någon fråga du tycker borde finnas med, hör av dig till oss antingen genom att kommentera nedan (men håll inte någon diskussion) eller genom att maila oss på kristenunderjord (a) gmail . com

Frågor du finner svar på nedan:

Är Kristen Underjord en församling?

Varför heter ni Kristen Underjord?

Är ni kristna anarkister?

Har ni en gemensam plattform, håller ni som bloggar med varandra?

Kan man gå med i Kristen Underjord, och hur?

Bryter ni mot lagen?

Är ni anabaptister?

Ni talar mycket om det som vi kan kalla ”politik” i förhållande till det kristna, finns det inte annat viktigt?

________________________________________________

Är Kristen Underjord en församling?

Nej.

Varför heter ni Kristen Underjord

Du skulle få olika svar på den frågan beroende på vem du fråga, historien är döljd i mörker. Som om det har nått att göra med katakomber…

Ni talar ibland om kristen anarkism, eller om anarkism som ett nära politiskt alternativ. Vad menas?

Uppdatering: Ja, i.a.f. vi som skriver på sidan idag. Läs mer om varför anarkism här: https://kristenunderjord.wordpress.com/2019/02/11/trym-varfor-anarkism/

Ingen av oss kallar sig egentligen för anarkister, vi menar helt enkelt bara att om vi var tvugna att använda ett ord som är okyrkligt för att beskriva hur kyrkan/församlingen/den kristne skall förhålla sig till staten så skulle vi komma nära det som ordet anarki betyder.

Vissa sätter likamed tecken mellan anarki och kaos. Med oordning. Man tänker på göteborgskravaller, stenkastning och ett och annat terrorist dåd. Populärmedia använder ofta ordet så (bibel2000 gör faktiskt det samma i en överskrift), men anarkism handlar inte om oordning, snarare tvärtom. Enda anledningen till varför vi här i väst ofta använder termen som det samma som oordning eller kaos är för att vi bara tror att ordning kan skapas i ett samhälle som har en stark, central makt som har rätt att använda våld. Vi är ofta helt övertygade om att om vi inte tvingar (genom polis, militär och propaganda) folk att lyda lagen skulle alla börja mörda varandra till höger och vänster. Men vad vi missar är just att det oftast är maktfullkomliga ledare, stater och våldsmonopol som skapat de värsta tragedierna i världens historia, se på Hitler, Mugabe, Dikaturen i Chile, Apartheidsystemet i sydafrika. Att ha en stark makt i samhället är ingen garanti för ordning.

Men låt oss inte hänga upp på frågan om hur världen skall styras detta är i Guds hand, inte i de kristnas hand. Gud har kontrollen och ordnar världens makter och överheter (Rom 13), Jesus har kallat samman en ny gemenskap, en ecklesia eller koinonia som är bärare av Guds Rike, kallade att leva ut detta rike, mitt bland alla världens riken. Så frågan för oss som vill följa Jesus är inte hur skall världen styras, utan hur skall kyrkan leva!

Har ni en gemensam plattform? Håller ni som bloggar med varandra?

Både ja och nej, vi har vissa minsta gemensamma nämnare, men är i det stora fria att resonera, fundera och tänka olika, och det gör vi. Det är därför vi är tydliga med vem som skrivit vilken inlägg, det får stå för den författaren och inte för hela kollektivet eller nätverket.

Vilka är då våra gemensamma nämnare? Det sammanfattas såhär: ”Vi vill följa Jesus, fredsfursten från nasaret, genom att leva ickevåldsligt, ickeheirarkiskt och upptäckande. Vi vill peppa folk att göra det samma och tillsammans lista ut hur det kan gå till…” Vårt huvudfokus är alltså hur vi skall följa Jesus idag, och vi tror att detta måste ha sin utgångspunkt i att leva som han gjorde, nämligen ickevåldsligt (avstå från hämd och våld) ickeheirarkiskt (Jesus är vår ledare, ingen människa) och upptäckande (teologi måste formuleras på nytt i alla tider, samtidigt som vi tydligt måste stå i förhållande till de människor, traditioner och samfund som funnits innan oss.).

Kan man gå med i Kristen Underjord och Hur?

Ja visst, betala bara in 560kr på vårt postgirokonto…

nej inte riktigt så, Kristen Underjord är ingen förening, vi är ett löst sammanhållet nätverk av människor som brinner för samma eller liknande saker. Chansen är stor att om du brinner för samma saker som oss att du redan är med. Helt enkelt, gillar du det vi gör, håller med oss om våra minsta gemensamma nämnare och så är du fri att känna dig som en del av vårt nätverk eller inte. Kom gärna och häng med oss någongång. Vi vill alltid lära känna nytt folk…

Bryter ni mot lagen?

Ja ibland… både med mening och utan. T.ex. har vi brutit mot copyright lagen kring bibeltexter, då vi tycker det är sjukt att man kan ha copyright på hela kyrkans bok. En del av oss som identifierar sig med nätverket gör lite aktioner och sånt ibland, både lagliga och mindre lagliga, men alltid öppet (vi står för vad vi gör). Men Kristen Underjord i sig är inte olagligt, men vi kan inte lova att säpo inte regristrerar dig om du hänger med oss 😛

Självklart skall man inte bryta mot lagen som överheten satt upp i onödan, utan endast när det handlar om allvarliga saker där det handlar om att lyda Gud mer än människor. Som Petrus och apostlarna sa en gång när några frågade varför de bröt mot lagen.

Är ni anabaptister?

Nej. Däremot kanske några av oss skulle identifiera sig som detta, andra inte. Däremot finns det fantastiskt mycket gott att hämta från de rörelser som ingått i den anabaptistiska.

Ni talar mycket om det som vi kan kalla ”politik” i förhållande till det kristna, finns det inte annat viktigt?

Det finns massvis med saker som är super viktigt som vi inte tar upp här, dels för att vi helt enkelt inte har tid, men framför allt kanske för att det tas upp bra på andra ställen i kristenheten. Vi vill väcka vissa frågor och samtal, det betyder inte att dessa egentligen är viktigare eller att inget annat också är viktigt, bara att det är denna bloggs fokus.

Men är det något speciellt du undrar över, tveka inte att höra av dig.

30 reaktioner på ”F.A.Q

 1. Finner många intressanta tankar på denna sida.
  Men jag undrar hur ni ställer er till en av den klassiska evangelikala kyrkans kärnsfråga om frälsningen. Finns det någon minsta gemensamma nämnare här eller brukar detta diskuteras? Hur ser ni på människor som inte ”tagit emot Jesus” och finns ett liv efter detta?

  1. Frälsningen är möjlig genom Jesu liv, gärning, död och uppståndelse. Gud dömer människor inte vi. Vi köper den apostoliska trosbekännelsen, så att allt kött skall uppstå är i alla fall för mig en av de saker jag har som drivkraft och hopp.

   Du kommer hitta många saker här som vi inte tar upp, detta betyder inte att dessa inte är viktiga, men de är inte i fokus för bloggen.

   Sen så tycker jag att den evangelikala synen på att evangeliet (om jag får förenkla lite) endast handlar om att slippa helvetet efter döden är oerhört fattig syn på evangeium och föminskar Jesus gärning och undervisning. Det handlar om Guds rikes framväxt och i detta rike ingår det ett liv även efter detta, samt förlåtelse för våra felsteg osv.

 2. Vad jag vill komma till är om du/ni tror att det finns två olika utgångar
  efter vår död. Vi behöver inte definera eller sätta namn på dessa just nu.
  Om det är så att den ena utgången enbart är till för de som bekänner sig
  till den apostoliska trosbekännelsen är det för mig inte en ickeheirarkisk
  syn på livet. Tar vår kamp för rättvisa och ett ickeheirarkiskt samhälle och
  liv slut när vi dör?

  1. kyrkan har inte auktoritet att lova något helvete eller himmel, däremot har vi makten att be för alla att de redan nu skall börja leva i Guds rike och få fortsätta göra det efter döden.

   Sen så säger jag det igen, kristen underjord har ingen åsikt i frågan, du finner våra gemensamma nämnare ovan, resten skiljer sig mellan alla som är med i nätverket, som Micael påpåekar.

 3. Per: Det finns nog ett gäng universialister här. Jag tror dock på himmel och helvete, även om jag likt de flesta kristna idag inte tror att helvetet består av en bokstavlig eld… men jag kan inte tala för hela kristenunderjord. Och frågan är om ens elof kan det, vi är ju ett löst sammanhängande nätverk…

 4. Åt människorna lämnar jag deras ägodelar och trosuppfattningar, sedan du blivit mitt land och min religion” Ibn ’Arabi

  Några fina ord av en muslims sk sufist.

 5. Varför säger man att man inte är en Församling om man bor tillsammans och samlas kring Jesus, för det gör ni väl el? Det är väl en husförsamling själva kollektivet el? Församling för mig är Husförsamling. Det enda som behövs för en Husförsamling är Jesus och efterföljare, inget annat. El hur tänker ni..? Olika åsikter säkert iofs.. Det som folk går till på Söndagar är mest Religion och förtryck, inte så mkt till Församling oftast… (jag vet jag är krass).. Någon som läst Reimagining Church med Frank Viola?

  1. Vi bor inte tillsammans, Kristen Underjord är bara ett löst nätverk, ingen gemenskap som finns i ett lokalt sammanhang.

   Vi är ett kreativt nätverk för teologi och praktiskt efterföljelse, fest och fantasi. finns till ibland när man möts. ibland inte.

   en församling är en synlig gemenskap kring Jesus kristus i ett lokalt vardagsnära sammanhang tänker jag, där är inte kristen underjord.

   välkommen till Kristen Underjord för övrigt. Kul!
   fred

  1. Guds rike.

   På grek är rike: Basileia, samma ord som översätts med imperium som i Romerska imperium, Rike, eller land/stat.

   system är ett försök att sätta in ordet i ett modernt sammanhang, Guds system istället för världens system så att säga

 6. Måste man vara en sån där arg, kristen punkare för att få vara med.. Eller går det vara ”normal”?

 7. Hur ser ni på den karismatiska sidan av det kristna livet? Praktiserar ni bön för helande, profetia, andeutdrivning etc.?
  ha d göööt

  1. jaadu, det är svårt att besvara den frågan och tala om ”vi tycker” etc, men jag kan tala för mig själv. jag ser positivt på en sund karismatik, som går hand i hand med god karaktär. tyvärr finns mkt missbruk på detta område (som tjänar pengar på sin ”andlighet”) och många har sår pga detta. men för egen del praktiserar jag gladeligen tex bön för sjuka, och omfamnar Andens verk.

   så tänker jag, väldigt kortfattat.

 8. Jag blir glad hela vägen in i själen av detta! Skönt med lite ”kristna” som strävar efter det sanna. Jag känner mig härmed som en del av nätverket.
  Tack för att ni finns.
  Jesus är bäst, Satan är sämst

  Die religion die!

 9. Kanske en pusselbit hamnade rätt nu när jag sökte lite om Dorothy Day, Christian Anarchy och så slutligen er…hm, kanske att min kyrkodetox börjar ge resultat. Bless!

 10. Har kollat runt lite för att få en uppfattning om hur kristna anarkister (ja jag vet att det inte är en enhetlig rörelse, att man bara representerar sig själv o.s.v.) ser på abort.

  Skulle kunna tänka mig att man skulle kunna landa i en antiabort- position om man har en ultrakonsekvent antivåldshållning. Samtidigt ser jag att man skulle kunna landa i en proabortposition om man har en extremt antiauktoritär hållning.

  Vilken hållning är den dominerande i ”rörelsen” och är detta en ”infekterad” fråga?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.