Jonathan: Guds ja till Jesus

Att försöka skilja Jesus andliga och politiska sidor är att förneka Jesus djupa hebreiska förankring. James Cone menar att skillnaden mellan en andlig och en världslig sfär är en efterkonstruktion. När Jesus dör på korset frigörs vi människor från syndens makt. Vi är så vana vid att ta till oss den tanken som alltigenom andlig. Vi frigörs från en andlig skuld vi lärt oss att känna ånger inför genom en andlig frigörelse utan att tänka på vad som kommer därefter.

Vilken tröst är himlen när vi vet att andra människor, deras och kanske våra barn, svälter. Hoppet på himlen utan hoppet om rättvisa för de förtryckta är ett cyniskt och meningslöst hopp. Det kristna hoppet får bara sin mening om det också är ett politiskt hopp om befrielse. Befrielse för alla, från varje form av förtryck som håller människor nere. Som hindrar människor från att vara fullt ut människor. Fria att vara de människor som Gud skapat dem till. Fria att dela allt de bär på med sina medmänniskor.

Gud valde Israels folk av en anledning och befriade Israeliterna från förtryck under en tyrannisk farao. Jesus fullbordade den befrielsen genom att inte besegras av dödsstraffet och Imperiet. När Jesus uppstår igen är det ett bevis på att kärleken är starkare än döden.

När människorna bestämmer sig för att straffa Jesus för att han inte underordnar sig varken människors politiska eller andliga auktoritet säger människan också nej till Jesus politiska vision om Guds släktskap (Guds rike). Genom att besegra döden genom Jesus uppståndelse från döden säger Gud slutgiltigt ja till Jesus vision. Det innebär början på det N.T. Wright menar är ett sammanförande av himlen och jorden. Ett sammanförande av Guds verklighet och människors verklighet till en ny tillvaro, en jord som skapats på nytt. Evangeliet, det glada budskapets. Jesus andliga och materiella vision är en inbjudan till oss människor. Tackar vi ja är vi välkomna att vara med och bygga den verkligheten.

Jesus är uppstånden!

Bild: ”A Great Mural of Jesus” by lorenabuena is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.