Jonathan: Människans nej till Jesus

”Jesus var ett slags anarkist, han blev avrättad som en upprorsmakare av det romerska imperiet.” – James H. Cone

Jesus la fram det revolutionära programmet om Guds rike eller Guds släktskap. Det är en omvälvande och gripande idé om ett annat sätt att vara i världen, medmänniskor emellan. Jesus förmedlade sin politiska vision genom liknelser och berättelser om hur tillvaron skulle kunna te sig på ett annat sätt än hur det är nu. Istället för samhällspyramider skulle den första bli den sista och den som vill härska vara den andres tjänare. Jesus själv förevisade eller förskapade denna vision genom att tvätta lärljungarnas fötter, hela de sjuka, upprätta de kränkta och de marginaliserades värdighet. Jesus mättade de hungrande.

Den viktigaste pusselbiten, hörnstenen, i Jesus verksamhet och vision var kärleken. Jesus berättade och visade också vad kärlek är. Jesus lärde oss att den största kärleken har den som ger sitt liv för sina vänner (Joh 15:13). Det var den kärlek som Jesus visade när han lät den Romerska statsmakten spika upp honom på korset.

Kanske finns här en del av svaret till varför Jesus var tvungen att dö, varför han uppmanade Petrus att lägga undan svärdet när lärjungen ville försvara sin vägledare. Vad vi än gör får vi inte glömma kärleken. Ett annat svar är kanske att erbjudandet om ett medlemskap i Guds släktskap inte kan pådyvlas någon. Hade Jesus lett en revolt mot romarna hade den nya ordningen inte varit Guds släktskap. Det är nämligen ingen toppstyrd diktatur. Endast ett erbjudande om en annan väg och ett hopp om att en annan värld är möjlig.

Idag dör hoppet eftersom världen förkastade inbjudan till Guds släktskap och en tillvaro i gemenskap med Gud. Idag sa människan nej till Jesus.

Bild: ”nail nail nail” by HeyThereSpaceman. is licensed under CC BYNC-SA 2.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.