Trym: Sprid anarki med Kristen Underjord

Engagemang kommer och går, det är helt naturligt. Att engagera sig på fritiden kräver väldigt mycket energi. Extra aktiviteter ska passas in i ett redan späckat vardagspussel. Jag har hört att ett genomsnittligt politiskt engagemang hålls levande i fyra-fem år, sedan behöver en ofta omorientera sig på något sätt. Inom Kristen Underjord fanns för ett par år sedan mycket engagemang. Det kanske är lätt att drömma sig tillbaka till en tid med mer engagemang, men det som var då hade sitt värde och sina begränsningar. Mer väsentligt är vad en gör nu.

Bild från Gudstjänst utanför vapenfabrikerna i Bofors

Genom Virustältet på Frizon festivalen fanns en ingång till att nå ut till unga frikyrkliga som sökte ett alternativt sammanhang och det fanns en aktiv krets bloggare. Detta ledde till att några aktioner genomfördes och att boken ”Att hoppas på ett annat system”.

De senaste åren har ett antal Virusträffar ordnats på olika platser i landet, projektet Helig Anarki har uppstått utanför nätverket Kristen Underjord, podden Aordet rör sig i gränslandet kristen tro och anarkism.

Min Vision med engagemanget i Kristen Underjord är att påverka kyrkoorganisationerna i en mer anarkistisk riktning. Som Jonathan och Rasmus skriver i debattartikeln ”Hellre anarkism än kapitalism” skulle församlingar kunna vara en kraft för befrielse i samhället. Att en eller två församlingar står för en vision av befrielse i samhället skulle vara ett enormt steg mot att kristna kan ta en aktiv roll i kampen för befrielse. För att röra oss dit behöver vi bli fler!

Då och då skickar jag ut blänkare med uppmaningar till engagemang inom Kristen Underjord. Jag mest försökt hitta skribenter till bloggen. Men det är det minsta som behövs. Delar du målet om en kyrka som kämpar för Befrielse? Hur kan du bidra till befrielsekampen? Är du en grym organisatör eller är du bra på att inspirera? Är du bra på att baka? Gillar du handarbete och berikar ditt lokalsamhälle med befriande budskap? Gillar du att sprida information i sociala medier eller ägna dig åt shitposting i största allmänhet? Vill du starta en studiecirkel? Vill du vara med och bidra till Kristen Underjord så längtar vi efter att bli fler. Hör av dig så kan vi bolla idéer.

Generella upprop ger sällan resultat. Det är när enskilda får en fråga som de inspireras till engagemang. Tyvärr är det svårt att veta vem en ska fråga om vad. Själv undrar jag ofta varför jag inte blivit tillfrågad när det behövs en insats eftersom jag tänker att jag har mycket att bidra med, men hur ska någon annan veta att de skulle kunna fråga just mig om hjälp. Vill du bidra och väntar på frågan så är det en stor tragedi om vi missar ditt engagemang och din vilja att sprida förändring. Känner du dig på något sätt träffad så är den här frågan riktad till just dig.

En kamrat berättade nyligen om sitt engagemang för ett flyktingar i anläggningsboende. Jag visste inte om att hen engagerade sig på det sättet och när jag fick höra om det värmde det mig inombords eftersom jag just då kände mig frustrerad över en känsla av att trampa vatten och en brist på engagemang, ”ingen vill ju göra någonting”. Det är så mycket som händer som vi inte känner till. Olika engagemang och erfarenheter av engagemang. Nyhetsmedia är inte det minsta intresserade av befrielsekamp och därför är det så mycket vi missar. Har du gjort någonting eller varit delaktig i en aktion, ett inbördes hjälp initiativ eller någonting annat som fler borde läsa om. Skriv en rad i en kommentar på bloggen, på FedBook eller Twitter.

Kom ihåg att det är du som utgör motståndet!

En reaktion på ”Trym: Sprid anarki med Kristen Underjord

  1. Jag drömde en gång om de stora barrikaderna. Där vi var yviga och ville allt. Idag är min barrikad ömsesidig hjälp i byn. I kyrkan. På jobbet. Med vänner.
    Små, otydliga, barrikader.
    Men de är barrikader och jag står där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.