Jonathan: Det behövs en progressiv ekumenisk plattform

Utifrån några grundläggande antaganden pekar den kristna tron i en tydligt progressiv och frigörande riktning. Exempelvis att vi bör lyssna till Jesus uppmaning att centrera det trippla kärleksbudet (10:27) utifrån dess roll som det viktigaste budet och att den kristna friheten innebär Guds förtroende att utifrån en böne och församlingspraktik tänka själv och tänka fritt. På det sättet kan en bejaka självmotsägelserna i bibeln som en möjlighet till samtal och lärande,istället för att skygga undan för dem För oss kristna är allt tillåtet eftersom vi vet att allt inte är uppbyggligt (1 Kor 10:23). Den här versen är starkt kopplad till konsumtionen av offerkött, men den motiveras med att vi ska söka andras bästa, inte vårt eget. Skulle alla agera så skulle knappast några lagar eller rättssystem behöva finnas. Speciellt om vi också söker en ödmjukhet inför att vi inte vet vad som är bäst för andra utan gör klokt i att lyssna på vad de själva säger är bäst för dem.

Podden Apans anatomi gör i avsnittet Vänstern efter döden en analys där de tänker sig att konservativa partier och krafter i Världen, Europa och Sverige vädrar morgonluft och att det är sannolikt att en 20-årsperiod av konservatism väntar efter nästa val. Sverigedemokraterna har länge försökt fånga kyrkorörelserna i en björnkram och verkar ha hittat nya ingångar så som Lars Enarssons väckelserörelse. Risken är påtaglig att denna manöver låter Sverjevännerna krama ihjäl en kyrka som ytterligare tappar kontakten med sina egna radikala rötter. Det är lätt att bli modfälld inför en konservativ ytterhöger som är på frammars. I det läget är det lätt att kapitulera inför hopplösheten i att se mörka krafter växa. Åh andra sidan skapar denna analys en öppning och en möjlighet till mobilisering. Vi vet att trender kommer och går, vi vet att det tidigare funnits tider när progressiva rörelser haft medvind och vi vet vad som övertygade oss om att befrielse är ett mål värt att sträva efter. Det som saknas är forum och grupper som kan agera strategiskt utifrån rådande omständigheter. För att nå fram till ett läge behövs mobilisering, det vill säga att vi som delar ungefär samma mål och värderingar bör sträcka ut en hand till varandra och se inom vilka områden vi kan samarbeta.


I boken Emergent strategies skriver adrienne maree brown om stararnas sätt att flyga i flock. Utifrån enkla och givna regler och mål svävar de fritt omkring och lyckas ändå navigera gemensamt, i komplexa svärmar och intrikata mönster. Brown ser en princip som sociala rörelser kan ta till sig i sitt organiseringsarbete.

Progressiva kristna finns i olika kyrkoorganisationer och utanför dessa, med progressiv menar jag människor som i minsta fall har en anti-auktoritär ådra och som ogillar maktmissbruk, som står för människors frigörelse från patriarkat, homo- och transförtryck, rasism, kapitalism och andra maktordningar. Till en mänsklig gemenskap som inte erkänner några gränser eller orättvisor som legitima. Det kanske är att dra det gemensamma för långt men går vi i den riktningen borde vi kunna hitta varandra på vägen. Vi ser olika på den kristna traditionen, seder och sakrament, men i det läge vi befinner oss i nu borde vi alla ha ett intresse av att samlas kring våra minsta gemensamma nämnare. I den tid som kommer är ett säkert. Vi kommer inte klara oss speciellt bra utan varandra.

Rent konkret så tänker jag mig att det behövs ett forum, ett nätverk eller en organisation som arbetar för en progressiv reformation i och utanför kyrkoorganisationerna. Som sprider kunskap om teologi, liturgi, metoder och aktionsformer som hjälper Kyrkan att vara en aktiv snarare än en reaktiv kraft i samhället. Jesus kallar oss som Kyrka och församlingar, inte som individer, till befrielse. Är vi beredda att ta till oss den kallelsen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.