Trym: Ta hand om oss

Som aktivist eller organisatör är det lätt att känna en uppgivenhet inför bristen på engagemang mot förtryck och orättvisor. Det finns så mycket att göra och så få som är beredda att göra någonting. Det är lätt att glömma att vi i första hand behöver ta hand om oss själva och varandra.

”between flights” by saird is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

I olika faser av livet är det mer eller mindre lätt att vara engagerad. Vi har också olika stor tillgång till resurser som tid, ork eller kunskap till att börja med. Om målet är att vi ska bidra utifrån förmåga och ge efter behov så är första steget att fundera på hur stor förmåga vi egentligen har. Hur mycket ork och tid har vi att bidra med? För vissa av oss är svaret: ingen alls. När det är fallet måste det vara okay att falla tillbaka och inte göra någonting just nu. I befrielserörelser behöver det finnas plats även för den, som just nu inte kan vara en del av kampen, på något annat sätt än att vara där. Det behöver också finnas plats för den som behöver ta emot. Precis på samma sätt som det behöver finnas acceptans för att inte delta för den som sympatiserar men känner att den inte förmår ge.

När jag skriver om saker jag tycker borde göras skriver jag främst för att utmana och engagera den som har lite ork över. Den här gången skriver jag främst till den som inte orkar.

För oss som har lite ork över innebär kan vi behöver ge lite mer så att andra orkar. Vi kanske behöver sänka ambitionsnivån samtidigt som vi arbetar mer strategiskt. För att åstadkomma så mycket vi kan med den tid och de resurser vi har. Dilemmat är att vi kämpar mot system och maktstrukturer som skapar utbrändhet, uppgivenhet och orkeslöshet. Ibland kan det kännas som att brist på energi är en del av processen och utmaningen, att vi måste kämpa oss igenom. Så borde det inte vara, men vi lever i en krass verklighet.

Att så många kämpar med orken blir ett moment 22 när det är en av orsakerna till orkeslösheten vi kämpar emot. Men det är inte den som inte orkar som bär skulden eller ansvaret för att det är så, skulden faller på dem som gynnas av att andra bränner ut sig. Det är inte heller den som inte förmår just nu, som behöver få till stånd den andra värld som vi så desperat behöver. Det ansvaret faller på oss som fortfarande orkar, så länge som vi gör det, och på den tysta massa som ännu inte tagit ställning. Förhoppningsvis är vi fortfarande många nog och kan vinna med oss tillräckligt många fler för att kunna skapa ett annat system i tid.

Till dig som kämpar med orken: Låt oss andra ta kampen ett tag. För dig är det dags att vila!

2 reaktioner på ”Trym: Ta hand om oss

  1. Å tack. Jag kände mig så sed och älskad när jag läste detta. Mycket för att jag just nu kämpar med att förstå att Gud älskar mig även när jag är dårad, svag och ledsen.
    Gud vare med dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.