Jonathan: Återvändsgränder

Jag har strandat och vet inte riktigt hur jag ska gå vidare. Det här är mitt problem:

Sättet vi lever på är fundamentalt ohållbart. Vi behöver förändring.

Enskilda människor kan agera som profeter, inspirationskällor eller förebilder. Men kan inte skapa förändring.

Förändring skapas bäst av små grupper, när majoriteten hakar på då har förändringen redan skett (fritt sammanfattat efter E. Goldman).

Hur kan en arbeta för att skapa förändring? Nu pratar jag inte om att förändra sin egen livsstil individuellt, vilket också är viktigt, inte minst för att vara ärlig mot sig själv och skapa trovärdighet. Det jag undrar är hur en kan skapa en strukturell förändring. Enligt devisen att tänka globalt och agera lokalt.

Vi bor i ett av världens rikaste länder, med störst påverkan på klimat och med stor påverkan på hur produktionen av varor och tjänster sker. Som vi behöver för att leva värdiga liv. Men hur gör vi?

Ett stort problem är svårigheten i att hitta en gemensam vision att arbeta för gemensamt. Vi kan hitta viss enighet kring problemen, men att hitta enighet kring lösningarna är mycket svårare. Vi behöver en vision som fler kan tro på och som flera sätt att leva på kan passa in i. Så som Zapatisternas kamp för en värld där tusen världar ryms.

Är en del av problemet att vi bara gillar lösningar vi kommit på själva? I så fall tänker jag att det får vara nog med det. Är det inte viktigare att fråga, vilken är din idé för omställning. Som du vill ha hjälp med?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.