Trym: Kamratskap, lärljungaskap och högerkristna

Inom socialistiska rörelser används ofta begreppet kamrat. En kamrat är inte en kompis, men inte heller en kollega. En kamrat kan vara en kompis, men också en person som en inte står ut med eller som en inte ens känner. Youtubern Non-compete har pratat om hur begreppet översatts i sydostasiatiska språk (han bor i Vietnam). Där har begreppet fått betydelsen av någon som delar ens ambition. I det här fallet ambitionen i strävan mot en värld där människor är fria från förtryck och missär.

Kamratskap är ibland svårt. Det är svårt att veta vilket ansvar en har för andra som delar ens ambition och som gör saker en inte nödvändigtvis ställer sig bakom. Det är också svårt att veta i hur hög utsträckning en bör utkräva ansvar från människor som bara är ens kamrater. Under kulturrevolutionen i Kina, eller i Pol Pots Kambodja verkar ansvarsutkrävandet gått för långt. Ett kamratligt ansvarstagande bör syfta till att främja kampen och att behålla kamraterna i kampen, men att hjälpa den som gjort fel att ta ansvar för sitt beteende. Min kristna tro leder mig till att se omvändelsen som den viktigaste aspekten av ansvarsutkrävande. Jesus uppmanar oss att gå vidare och att inte synda mer (Joh 8:10-11). Men lika viktig är att erkänna kränkningen och verka för upprättelse av offrets värdighet och i den mån det är möjligt, de sociala relationerna mellan alla inblandade. Kärleken till vår nästa är den vägledande principen vi behöver hänge oss åt. Jesus uppmanar oss också till ett gudomligt tålamod i vår strävan efter förlåtelse och försoning (Matt 18:22).

Den som bekänner sig till en kristen tro offentligt får stå ut med att bli sammanbuntad med en osmaklig samling påstådda kamrater. Det är personer som ytligt bekänner sig till en ambition att leva i Jesu efterföljelse eller som använder sig av en kristlig image. Men vars tro framförallt handlar om en uppsättning högerkonservativa värderingar som har mycket lite med efterföljelse att göra. Detta samtidigt som de handlar på ett sätt som går tvärt emot den övertygelse som driver mig.

I händelserna kring den påstådda statskuppen i Bolivia har en djupt konservativ kristen kader haft en viktig roll. Den eventuella kuppmakerskan Jeanine Áñez har beskyllt ursprungsbefolkningen i Bolivia för satanism och har beskyllt sig djupt rasistiskt. Hon ger inte uttryck för en tro som inte gör skillnad på människor utifrån deras etnicitet och ursprung.

De amerikanska presidenternas påstådda kristendom leder oss till ett liknande dilemma. Hur förhåller vi kristna oss till presidenter, folkmördare, miljöbovar och krigsförbrytare som påstår sig vara kristna. Som Busch, Obama och Trump. Kan vi och bör vi rentvå kristendomsbegreppet och kyrko-organisationer som samarbetat med makten. Eller bör vi försöka följa Jesus utifrån ramar som mer adekvat beskriver vad det är vi strävar efter utifrån vår tids ramverk. Jag vet inte men jag tenderar åt det senare.

Personer som förstår kristen tro så annorlunda än vad jag gör det är inte mina kamrater i efterföljelsen. När jag ber för dem gör jag det som för mina fiender. Om omvändelse och ansvarstagande. Om ett förändrat hjärta för dem som lever i missär och med en större ofrihet än min egen. Om den dag då Gud äntligen störtar härskarna från deras troner.

3 reaktioner på ”Trym: Kamratskap, lärljungaskap och högerkristna

 1. Jag gillar att du resonerar kring en fråga som nog besvärar de flesta bekännande kristna åtminstone någon gång. Själv tänker jag att det ibland kan vara lika besvärande för mig att upptäcka att personer jag i andra frågor vill ta direkt avstånd ifrån visar sig ha åsikter liknande mina egna när det gäller kristen tro och uttryck…
  Men en sak som jag reflekterade över lite extra i din text gäller det sista stycket. Nu har du resonerat kring begreppet kamrat och gränsen för din kamratskap. Jag undrar vem som är din fiende och hur du ser på begreppet fiendskap. Kanske inget du vill grunna för mycket på över jul, i och för sig…

  1. Hej!
   Nu är julen över så nu är det dags att grunna. Tyckte det var en intressant fråga du ställde, som kanske mest lämpar sig för ett eget inlägg. Ska försöka skriva ett på temat fiendskap 🙂
   Allt gott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.