Jonathan: Församling och Chavurah

Martha Ackelsberg är en spännande forskare och förebild på många sätt. Hennes bok om Spaniens Fria Kvinnor är rekommenderad läsning. I den här intervjun delar hon sina erfarenheter av Chavurah-rörelsen och jag slås av att det är precis en sådan här grupp jag längtar efter att få vara del av. En grupp som studerar tillsammans, firar gudstjänst tillsammans och som aktivistar tillsammans. Var inte det hur den tidiga Jesusrörelsen på många sätt fungerade. Aktivism kanske känns som ett konstigt ord i sammanhanget, men aktivism kan både betyda en motståndshandling (Luk 19:45-48) och en handling som strävar mot inbördes hjälp eller solidaritetsarbete.

Jag funderar ibland cyniskt på om det finns någon kyrka i betydelsen av ett sammanhang som praktiserar efterföljelse.

De kyrko-organisationer som vi idag tänker på som kyrkan upplever jag i första hand som en plats där vi i bästa fall pratar OM efterföljelse. Inte en plats där vi övar oss i efterföljelse gemensamt.

Jesus är centrum för vår bibeltolkning och Jesus sammanfattar lagen och evangelierna i det tredubbla kärleksbudet (Matt 22:34-40). Vi ska älska Gud och det gör vi genom att visa våra medmänniskor och oss själva kärlek. Jesus lär oss att ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner (Joh 15:13). Det finns alltså ingen gräns för hur mycket kärlek vi är kallade att ge. Detta innebär att vi är kallade att se våra medmänniskors behov och tillgodose dessa. Naturligtvis är det här för mycket för en enskild person att klara av. Kallelsen går till församlingen. Vi måste samverka och samarbeta för att nå det här målet. Och vi behöver involvera dem vi vill hjälpa. Jesus kallar oss inte till välgörenhet utan till solidaritet (Luk 21:1-4).

Chavurah rörelsen är en förebild i att vara församling. Och för antihierarkiskt arbete genom bön, studier, aktivism, genom inbördes hjälp och ömsesidigt beroende. En utopi behöver inte vara mer komplicerad än så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.