Trym: 1 Man av 10

Uthyrning av människors tid och kroppar (lönearbete) i alla former måste upphöra. Vissa former är såklart farligare och mer förnedrande än andra. Så kallad sexhandel är för vissa ett sätt att försörja sig, och ett jobb. Det gör det inte mindre problematiskt. Att vissa jobb skapar trauman och fysiska och psykiska skador är bara symptom på det större problemet. Diskussionen om hur legitimt/illegitimt det är att sälja sin kropp är ofruktbar. Kapitalismen omöjliggör fria val. Det som däremot behöver få mer fokus är torskarna. Antagligen känner vi alla någon som köpt sig möjligheten att begå övergrepp.

En bekannt på Facebook frågar utifrån betalkrönikan ”Känner du någon sexköpare” i Dagen: Hur får vi detta att sluta?

Jag tänker följande:
1/10 män är en så fruktansvärt otäck siffra. Det betyder att nån kollega, nån släkting m.m. hör dit.

Jag är benägen att söka en förklaring i intersektionen mellan patriarkat och konflikten mellan fattiga och rika. P.g.a. att lönearbete är det sätt som de flesta människor tvingas försörja sig på så är exploatering norm. Du kan hyra någons kropp och tid för att diska din disk, städa undan din skit, laga din bil eller cykla med mat till dig, eller skriva dina projektbidragsansökningar. Därifrån är steget inte så långt till att hyra någons kropp för ett övergrepp. Speciellt inte för en person präglad till att tro att Han har rätt till sexuell tillfredsställelse och att utnyttja andra människors kroppar (patriarkat), eller rentutav att det är en del av vad Han är menad att göra. Patriarkatet är en farlig irrlära med starka religiösa drag.

Jag tror att vi män behöver frälsning från den Heresi som är Patriarkatet. Vi behöver studera och prata om hur Jesus dekonstruerade sin tids patriarkala normer och hitta metoder och vägar för anti-patriarkal kamp i intersektionellt lärljungaskap.

Och förklara det här utan att låta som en bajsnödig akademiker (#självkritik)

Vad tänker du?

En reaktion på ”Trym: 1 Man av 10

  1. Najs! Jag tror också det ligger mycket i kombinationen av patriarkat, kapitalism och rättighetstänkande kring sexuell tillfredsställelse. Ännu en faktor kan vara en stark känsla av ensamhet och misslyckande hos många män. Män som fått lära sig att världen tillhör dem och som sen upptäcker att kvinnor ratar dem som partners.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.