Jonathan: Den missade landsbygdspolitiken

Friluftsliv, billiga fastigheter och möjligheter att bo strandnära. Alla kommuner vill växa, läggs alla kommuners ambitioner samman kan en snabbt dra slutsatsen att Sveriges ogenerösa asylpolitik inte håller. De flesta kommuner vill att fler ska flytta in, men det ska vara rätt sorts människor. Den bästa kommuninvånaren sägs vara en frisk 70 åring, medans alla behov av skola, omsorg eller kulturella aktiviteter en person mest innebär ett minus i kommunkassan. En familj med barn och två heltidsarbetande föräldrar drar i alla fall in mer än vad de kostar. För ett par år sedan var det den ”kreativa klassen” som skulle lockas in.

20180620Nafvernasan002

Samtidigt fortgår urbaniseringen och för de flesta kommuner är en minskande befolkning ett faktum. Att erkänna denna svårsvalda sanning är mer än vad de flesta kommunpolitiker har mod till. Kanske för att det är så mycket svårare att minska snyggt än att växa snyggt. Konsekvensen av utflyttingen är ju att de som innebär ett plus i kommunkassan fyttar medans många som innebär ett minus, t.ex. de som på grund av sin ålder eller funktion har behov som kostar kommunen och inte är lika lättrörliga. Mitt i den verkligheten missar kommunerna en växande grupp som kanske inte vet att de väntar på att flytta ut på landet. De utbrända.

Podcasten ”Andra sätt” upprepar sig i de sista avsnitten innan den tog en paus. Person efter person vittnar om sin berättelse. Det är i huvudsak högpresterande cis-kvinnor som kört på i för hög takt tills det inte går längre, flyttar ut på landet och drar ner tempot. Landsbygden har en annan lunk och på många sätt är det lättare att bo på en mindre ort. Jag har hittills inte sett en enda kommun som marknadsför sig gentemot personer som gått in i väggen. När stadslivet och prestationskraven i arbetslivet i ökande takt spottar ur sig kantstötta människor kanske det kunde gynna landsbygden.

Jämfört med en storstad är logistiken med ett landsbygdsliv enklare, det är svårt att beskriva exakt vad det beror på, men känslan är påtaglig. Ekorrhjulet som får vinstmaskinen att snurra skapar också ett avstånd mellan människor, vi ser inte resultatet av vårt arbete, vi har inte tid och ork över åt våra medmänniskor och vill helst av allt försvinna i vår egen bubbla. Här om veckan kom jag på mig själv med att medvetet lämna hörlurarna hemma när jag skulle till affären, ifall jag skulle träffa någon jag ville byta några ord med.

Samtidigt drar sig staten sakta undan, trots att samhällsekonomin omsätter mer resurser än någonsin innan räcker inte pengarna till att upprätthålla den statsapparat som var självklar innan 1990-talskrisen. Processen liknar den krypande Kollaps som David Jonstad skriver om. I podcasten Aordet gjorde vi en dokumentär om sjukhusstriden i Sollefteå där BB och akutkirurgi lagts ner. Efter M och KDs budgetkupp planerar arbetsförmedlingen för en decimering av sin verksamhet där en rad kontor kommer att stänga. Detta drabbar såklart dem som har mest behov av arbetsförmedlingen för att närma sig arbetsmarknaden eller som behöver handläggarens stöd för att klara sig igenom den byråkratiska djungeln socialförsäkringssystemet.

I tillbakadragandet och i den stundande kollapsen hoppas jag att fröna till någonting nytt ska gro. Embryot till ett annat system uppstår när människor inte längre kan lita på företagen eller de offentliga institutionerna utan istället måste vända sig till varandra för att gemensamt fundera på hur bensinmacken, skolan eller äldreboendet ska kunna drivas vidare när varken staten eller marknaden visar intresse. Visst är det bekvämt när någon annan ser till att lösningen fungerar, men det har alltid varit vårt underbetalda arbete som fått kuggarna att fortsätta snurra. Nog finns det fördelar om vi, kollektivt bestämmer om både ”Vad” och ”Hur” istället för att delegera beslutet till Rosenbad eller Wallstreet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.