Jonathan: Skit i valet, nu är det dags för nya tag

Inför varje val har jag konfronterats med dilemmat om jag överhuvudtaget ska rösta när det representativa demokratiska systemet är skapat för att passivisera rörelser som borde radikaliseras. Varje val har jag landat i att jag bör rösta. I år väger argumentet att det faktiskt inte finns några frihetligt organiserade institutioner som på allvar kan utmana statens institutioner. Vad jag menar med det är att de anarkistiska eller autonoma initiativ som finns är för svaga, små och oorganiserade för att på ett meningsfullt sätt kunna lösa problem genom inbördes hjälp. Det bästa alternativet som jag kan se och som verkar är SAC – Syndikalisterna, som ändå är ett fungerande (om än i kris) alternativ till fackföreningarna inom LO.

Varje år känner jag mig efter valet desillusionerad över att jag deltagit i ett val som mest är ett skådespel. Där skillnaden mellan alternativen är så blek och där de stora frågorna, om vem som får vilken del av kakan, mest är frånvarande. Ett val där förutsättningar saknas för att utmana den verkliga makten. En institution som huvudsakligen syftar till att legitimera makten. Valet är den situation som den ekonomiska och politiska makteliten pekar på för att visa att systemet är rättfärdigt och fungerar. ”Titta” kan de säga, ”det är ju ni som bestämmer”. Verkligheten är en annan, makten vilar hos den som kan diktera villkor och spelregler. Hos den som kan finansiera professionella påverkansarbetare i Bryssel och Washington. Hos den som med föräldrars och politikers goda minne kan bedriva propaganda i skolorna för Entreprenöriell ideologi.

Det här valet känns extra deprimerande eftersom så många människor röstar emot sina egna intressen. Visst ger oss välfärdsstaten stora möjligheter och visst verkar den utjämnande. Även om den är bortom verklig demokratisk kontroll gynnar den flertalet. Men en majoritet röstar för en politik som vill urholka möjligheterna för en välfärdsstat. Om folket bestämmer, är det fel på vänsterpolitik eftersom majoriteten röstar emot den, eller är det fel på folket?

Anarkisten och Antropologen David Graeber argumenterar i sin bok Skuld: De första 5000 åren att en avreglering alltid innebär en omreglering, men till någon annans fördel. Antalet regler växer oftast som ett resultat av processen. När partier som C eller L argumenterar för en avreglering behöver vi inte fundera två gånger på vad de menar eller vilka intressen de representerar. Annie Lööf själv är exempelvis medlem i Trilaterala Kommissionen en privat elitorganisation som verkar för ”fritt företagande”. Centerpartiets valplattform inför valet 2018 pratade om att företag behöver kunna växa i Sverige och inte utomlands på grund av kostnadsläget. Det är apologetik för en lönesänkarpolitik som grundar sig i svepskäl som att alla alltid gynnas när ekonomin växer eftersom rikedom sipprar neråt. Så kallad ”trickle-down” ekonomi är en nyliberal myt som gärna upprepas. Närmare sanningen är att den som har makt att kräva sin del av kakan gynnas när ekonomin växer. Annars hade inte stora företagsintressen lagt enorma resurser på politiskt påverkansarbete. Borgerlig propaganda är definitivt en konst som utvecklats med tiden.

I ett avsnitt av Aordet gör jag och Alice en rätt så utförlig analys av demokratibegreppet utifrån post-left anarkisten Bob Black. Vi diskuterar de problem som Bob Black lyfter i texten ”Debunking democracy”. Bland annat urvattningen av begreppet demokrati, ett ord som används av alla möjliga statsskick för att legitimera sina maktanspråk. När samma ord används för att beskriva Nordkorea som av Norge eller Schweiz tappar de betydelse. Och vart gränsen går är också oklart. Är Venezuela en demokrati, är Israel, är USA?

Nu är valteatern över för den här gången. Oavsett om du var en av 54% som röstade eller inte så styr nu den politiska eliten vidare i ditt namn och med ditt goda minne. Jag bryr mig mindre om ifall du ligger på soffan på valdagen, och mer om vad du gör dagen efter. Dina val och vad du lägger tid på spelar roll, inte bara på valdagen utan varje dag. Det är nu vi behöver börja mobilisera.

PS: Här kommer några förslag på vad du kan göra:

Du kan åka på Virus i helgen och träffa det sköna gänget.

Bidra till Kristen underjord. Ska kristen underjord leva behövs alla slags bidrag. Delar du visionen om ett liv där vi lär oss om och följer Jesus exempel anti-hierarkisk och ickevåldslig praktik är du välkommen att skicka bidrag till bloggen, skriva recensioner av böcker du läst, poesi, kåserier eller en välförtjänt rant. Men det finns så mycket mer som skulle behövas. Du kan hjälpa oss i Sociala medier genom att dela inlägg, shitposts eller intressanta artiklar som skulle vara intressanta för oss som följer Kristen underjord. Kanske är du en person som ensamma kristna anarkister kan höra av sig till för att prata av sig. Kanske passar ditt konstnärliga uttryck Kristen underjord? Du tänker säkert på tretton grejjer jag missat.

Du kan gå med i SAC. En fri, kämpande fackförening, som verkligen behövs som alternativ till Socialdemokraternas pampstyrda LO.

Du kan samla några vänner som delar dina värderingar och som du litar på, och orsaka en hel massa trubbel för denna världens härskare och makter. Här är några feta förslag från IGD.

Annonser

2 reaktioner på ”Jonathan: Skit i valet, nu är det dags för nya tag

  1. Vi borde köra igång något i Stockholmsområdet. Ett förslag från IGD som jag gillade var att anordna en fika. Vi kan anordna Anarkistisk fika på Sergels torg eller nåt.

    1. Fett att du är pepp på att va med och göra grejer, och bra förslag på aktivitet. Mailar dig ang. kontakt med folk i Stockholmstrakten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.