Trym: Penisbärarnas abortansvar

Att som snubbe diskutera abortlagstiftningens vara och inte vara kan alltid vara lite vanskligt. Nu har frågan aktualiserats av 22 penisbärare från Alabama. Samtidigt är det alltid populärt att påpeka att frågor om abort är svåra, något som andra mer lämpliga röster också gjort bättre. Inte för att de behöver min hjälp för att nå en publik, utan mer av principskäl. För oss som kristna är det viktigt att tänka ett steg till och markera mot högerevangelikala dumheter, men att göra det på ett genomtänkt sätt.

undefined

Jesusfeministpodden gör ett nyanserat jobb i att försöka hitta en gyllene medelväg.

Anna Ardin lät oss reposta hennes inlägg Ja till livet och rätten till din kropp för ett tag sen.

En kan också tycka att liv är heligt och att människovärde även ska gälla ofödda barn, utan att för den delen förespråka ett abortförbud. Det är dessutom principfast eftersom ett abortförbud är ett riktigt dåligt sätt att minska antalet aborter. Valet står nämligen mellan säkra och osäkra aborter. Inte mellan inga eller några aborter. Ett abortförbud gynnar ingen.

Däremot finns det legitima vägar att arbeta för att begränsa antalet aborter, eller rättare sagt att begränsa antalet gånger en person tvingas välja mellan att göra en abort eller att föda ett barn hen inte velat ha, älskar eller har förutsättningar att ta hand om. Den som verkligen vill att färre aborter ska ske kan göra något av följande:

  • Utkräva ansvar av penisbärare för ofrivilliga graviditeter (poäng från Jesusfeministpodden). T.ex. jobba mot machokultur, okunskap m.m.
  • Stötta sexualupplysningen och tillgången till preventivmedel, samt betona penisbärares ansvar att använda preventivmedel om inte båda parter i ett samlag vill att ett barn ska födas.
  • Arbeta för socialism och ensamstående föräldrars möjligheter att tillgodose sina barns behov (poäng från Anna Ardin). Vi lever i ett samhälle med djup ojämlikhet där förutsättningarna för att ta hand om ett barn är orättvist olikvärdiga. Här samverkar dominanshierarkierna klass och genus. Rika kvinnor kommer alltid ha tillgång till säkrare aborter medans fattiga kvinnor får betala priset för mäktiga penisbärares självgodhet.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.