Trym: Ett par ruttna äpplen förstör hela skörden

”Vi hör dialogpolisen desperat försöka lugna sina kollegor, men han talar för döva öron. De uniformerade har bestämt sig för att de ska slå ner på den grupp i fingret som är uppenbart yngst. När fingret inte är benäget att släppa cirkeln runt ungdomarna kastar de demonstranter till marken, sliter ner regnbågsflaggor och sprayar burk efter burk av pepparspray i ögonen på den som inte kan eller vill flytta på sig. Men kedjorna håller, och paraden fortsätter den sista biten ner på Norra Bantorget. ”

Ur Regnbågsfingrets redogörelse från Strikeback 3.0

Jag har skrivit om polisen och problemen med ordningsmaktens väpnade gren tidigare på kristen underjord. När det gäller det problem ordningsmakten utgör är det lätt att känna att en talar för döva öron och likt Don Quijote slåss mot väderkvarnar. I det politiska samtalet behövs ständigt fler poliser och partierna bråkar om vem som vill ge mest pengar till mer poliser. Polisen undersöker sig själva och endast 17 av 4000 anmälda brott går ens till åtal. Det här skulle kunna förklaras med att poliser anmäls i onödan, men det är samtidigt mycket möjligt att många struntar i att polisanmäla polisen, för att.. jag tror faktiskt inte jag behöver förklara det. Kårandan inom polisen, där poliser skyddar kollegor som begått brott samt en homofobisk och sexistisk kultur. Föreläsaren och före detta polisen Jeanette Larsson har t.ex. mycket att berätta om detta. Larsson är säkert inte själv negativ till polisen som organisation i sig, men har gjort mycket arbete för att påverka organisationen och vittnar om det personliga pris hon fått betala för detta ( källa: jag deltog i en av hennes väldigt upplysande föreläsningar).

Polisen har högt förtroende bland allmänheten. Förtroendet för den svenska staten och dess institutioner är relativt sett högt och det speglar säkert också av sig på synen på polisen. Detta får den mycket olyckliga effekten att poliser i nyhetsrapportering ofta står oemotsagda.

Trots yttrandefrihet får kritik av polisen sällan gehör. Röster från aktivister, fotbollssupporters och underklassen och andra grupper som ofta drabbas av polisvåld tas inte på allvar och kritik mot polisen hänvisas till den allmänna debattens ytterkanter, där de lätt kan avfärdas med extremist. Jag tror inte att polisen är en bra institution för att skapa trygghet, snarare är det en institution som främst syftar till att upprätthålla orättvisor och ojämlika maktrelationer.

Men även för den som gillar den representativa demokratin och tycker att de liberala fri och rättigheterna är bra i sin nuvarande form borde det vara intressant att upprätthålla fungerande mekanismer för ansvarsutkrävande. Det borde vara relevant att poliser inte ska kunna komma undan med djupt asociala beteenden som andra människor straffas hårt för, annars går en ifrån den rättsliga principen om likhet inför lagen. Liberalers ovilja att kritisera polisen liknar bilden av en struts som stoppat huvudet i sanden när den blivit rädd (hint: strutsar gör inte detta på riktigt). Orsaken till frånvaron av poliskritik verkar vara oviljan att se att det finns ett problem med den rådande ordningen och det våld som krävs för att upprätthålla den.

I en argumentation med en konspirationsteoretiker är en bra utgångspunkt frågan om hur mycket bevis personen skulle behöva för att byta åsikt i en fråga. Det finns starka belägg för att det finns genomgripande strukturella problem med det Svenska rättsväsendet. För en bra dokumentation om detta läs aktivisten Jonas Lundströms bok ”Batongerna slår nedåt”. Det som saknas är viljan hos Liberaler (och hos den parlamentariska vänstern) att lyssna till de röster som lyfter fram dessa belägg. Men att ignorera problemen kommer inte att göra att de försvinner och det är den som försöker skapa förändring till det bättre, och den som råkat födas in i fel grupp (underklass eller rasifierad) som får betala priset.

”The most violent element in society is ignorance” – Emma Goldman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.