Trym: Kämpande tro

Kyrkan rymmer en värld av traditioner. Från den mystika kryptokatoliken och anarkosyndikalisten Simone Weil, till semiockulta mystiker, till puritaner. Till framgångsteologiska pingstvänner som stöttar, Trump eftersom de ser hans flärd som ett bevis på en framgång, vars enda rimliga förklaring är Guds gunst. Samma religion rymmer Befrielseteologin som tydligt ställer sig på de fattiga och förtrycktas sida. Det kan vara svårt att förhålla sig till denna mångfald. Extra svårt kan det vara när en tvingas stå för någon annans tro, en tro som en själv inte omfamnar. När fördomar om den kristna tron, baserade på vad någon annan tror, klistras på en mot ens vilja.

Vissa undviker att kalla sig kristna, för att på det sättet undgå guilt by association. Det måste vara fritt för människor att inspireras av Jesuspersonen utan att för den delen omfamna hela den kristna religionen. Men Jesus utmanar oss egentligen att göra mer, att ta vårt kors för kallelsens skull (Matt 16:24). Gud älskade oss först och frågar nu oss om vi kan tänka oss att älska henom tillbaka (Mark 3:35). Även när det innebär ett lidande. I det finns en välsignelse (Matt 5:11). Vill vi leva i efterföljelse måste vi våga stå för tron även när det gör ont. Gud vet att det kan vara en utmaning.

Kristna som Simone Weil, Johannes av Korset eller Moder Teresa ger uttryck för en tro som inte bara rymmer lovsång utan också klagovisor. En tro som kämpar i motvind mot världens orättvisor. Deras tro vittnar om att vi kristna inte är misslyckade bara för att vi mår dåligt, utan att det i allra högsta grad kan vara en konsekvens av efterföljelsen. Att det ska vara enkelt är inte en del av kallelsen, men Gud är trofast och prövar oss inte över vår förmåga. I utmaningen sänder hen oss också en utväg (1 Kor 10:13).

Vi har kallats till ett liv i efterföljelse, att fortsätta det arbete som Jesus påbörjade och att fortsätta den kallelse med vilken Jesus sändes till världen, i det som brukar kallas Jesus manifest:

Herrens ande är över mig, ty han har smort mig till att frambära ett glädjebud till de fattiga. Han har sänt mig att förkunna befrielse för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet. (Luk 4:18)

Att ge de förtryckta frihet, det är väldigt kraftfulla ord, men vad innebär de? Vad kallar de oss konkret att göra? Jesus undervisar oss ofta i liknelser, en form av undervisning som lämnar oss friheten att tänka själva men också det sublima ansvaret i att stå för våra egna val. Hur delar vi på bästa sätt med oss av den nåd Jesus låter oss erfara när vi vet att våra medmänniskor kan uppleva försök att ”missionera dem” som micro-aggressioner.

Ett ord som tillskrivs Fransiskus av Assisi är ”Predika alltid – om så krävs använd ord”. Gestalter som Fransiskus, Weil eller Oscar Romero har också levt liv som är en predikan. I Weils fall så slet hon ihjäl sig i processen. Det är inspirerande livsöden, men samtidigt övermäktiga bilder att jämföra sig med. Speciellt i marknadsliberalismens individualistiska kultur där varje initiativ är avhängigt av individen. Men det är inte genom individuella livsstilsförbättringar som förändring kan skapas utan genom gemenskaper som både hjälps åt att skapa förändring genom att fastän många agera som en kropp. Styrd i bön, fasta och utifrån kyrkfikats anarkiska logik. En gemenskap som lever i Jesu efterföljelse som förkunnar befrielse för de fångna, syn för de blinda och där vi befriar varandra från de förtryck vi utsätter varandra för kommer att synas som en stad på berget och locka till sig den som vandrar i öknen. Tydligare ord behövs inte.

Annonser

3 reaktioner på ”Trym: Kämpande tro

    1. Fortsättningen kommer när vi träffas, organiserar oss och börjar göra skit som gör skillnad. Skämt å sido. Hade missat att texten var avhuggen. Försöker lokalisera resten. Hoppas jag har den på datorn hemma. Annars får jag försöka tänka till och minnas vad det var jag ville säga.

      Vad tänker du?

    2. Uppdatering: Rasmus sa att den inte var avslutad, men såg inte det när jag kollade. Nu är den avslutad iaf.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.