Trym: Varför finansierar staten exploatering?

En kapitalistisk ekonomi bygger på att vissa personer eller organisationer tjänar pengar när andra människor jobbar. Det är väldigt svårt att bli rik på inkomst från ditt eget arbete. Det vanligaste sättet att bli rik i en kapitalistisk ekonomi är att tjäna pengar på att andra människor arbetar åt dig. Före detta entreprenören, chefen och youtubern Emerican Johnsson förklarar förtjänstfullt hur detta fungerar i den här videon. När du tjänar pengar på att någon annan arbetar åt dig så kallas det exploatering. Det är något som nästan alla företag och arbetsgivare gör. De betalar dig inte vad ditt arbete är värt utan en bra bit mindre och så behåller de resten eller ger det till delägarna. Det här låter ju inte så bra kanske, men svenska staten och de politiska partierna från vänster till höger tycker att detta är fantastiskt. Så bra att de är villiga att ge dig pengar om du är beredd att exploatera människor i rätt del av landet. Detta sker bland annat genom så kallat Regionalt investeringsstöd.

Är du beredd att bygga upp verksamhet som utnyttjar människor i rätt del av landet så skjuter staten gärna till en del pengar. Detta för att det alltid ska löna sig att bedriva den sorts ekonomisk verksamhet som gynnar den ordning staten är uppbyggd kring. Nu kanske du tycker att det här låter bättre. Det behövs ju investeringar på landsbygden, eller?

Utveckling på landsbygden behövs på många platser och det är rimligt att flytta resurser från städerna till landsbygden. Men det här kunde ske på många andra sätt. En kapitalistisk ekonomi bygger på exploatering och producerar i slutändan mest förtvivlan. Under tiden skövlas naturresurser och människors liv blir kortare och mindre värda att leva. Allt för att den problematiska minoriteten ska kunna göra växande vinster. Regionalt investeringsstöd är att använda skattepengar för att ge en present till profitörer och exploatörer. Istället skulle vi som betalar skatt kunna använda våra gemensamma pengar för att skapa en annan slags utveckling på landsbygden. En utveckling med människors, djurs och ekosystems välmående i centrum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.