Trym: Den superideologiska högern

2016, när debatten om sexuella övergrepp på festivaler var i full gång tipsade fältassistenten Martin Eidensten journalister om att prata med fältarbetare. De vet nämligen en del. Bland annat visste han, vilket han förklarar i den här debattartikeln, att polisen hade fel. Det var inte övervägande ungdomar med ursprung i Afghanistan som begick övergrepp. Martin såg helt andra strukturer som orsak till händelsen.

”ideology” by sare bear is licensed under CC BY 2.0

Vellinge kommun har nyligen fått igenom sitt tiggeriförbud. I Vellinge har en, eventuellt två personer, försökt försörja sig på att tigga. Läraren och krönikören Andreas Magnusson diskuterar i Magasinet Paragraf, hur forskningen pekar på att en person kan tjäna 150 kr om dagen på att tigga. Ändå har Vellinges förbud motiverats med hänvisning till tiggeri-ligor. Visst har det förekommit utnyttjande av tiggare, exempelvis av 6 män som dömdes för människohandel av tingsrätten i Växjö. Men jämför detta med trafficking av människor inom prostitutionsindustrin. Migrationsverkets statistik över 2017 listar 213 fall av misstänkt människohandel för sexuella ändamål, 161 fall av tvångsarbete och 15 fall av tiggeri. Ändå är det tiggeri och inte prostitution som blivit en jättedebatt de senaste åren.

De sociala omständigheterna kring brott och kopplingen till jämlikhet är väl belagda i forskningen. Ändå ropades det högljutt under senaste valrörelsen om högre straff och fler poliser. Lite som att behandla pest med paracetamol trots att det finns antibiotika.

Vi lever i ett liberalt paradigm där högerideologi är norm. Detta betyder inte att alla vill att Maggie Tatcher ska återuppstå från döden, sälja sin mormor och bygga koncentrationsläger. Vad det betyder är att den liberala högerideologin går under radarn. Den betraktas inte som ideologi, utan som den normala världsbilden. Det är den som undervisas i skolorna och som inte ifrågasätts förrän den faktiskt ifrågasätts. När detta sker så ifrågasätts den inte främst som ideologi utan som normaltillstånd, status quo. Filosofen Slavoj Žižek beskriver detta ickeideologiska förhållningssätt som det som egentligen är det mest ideologiska. Vänsterideologier och politiska grupper beskylls därför ofta för att vara ideologiska och drömmande när det egentligen är tvärtom.

Så fort Moderaterna och Kristdemokraterna fick chansen efter valet lades en högerideologisk reformbudget fram. Inte en övergångsbudget som behåller ett normalläge inför att en regering bildats genom en kompromiss mellan de vänsterideologiska, de högerideologiska och de rasistiska partierna i svensk partipolitik. Istället lades en budget fram som tvingar fram långtgående förändringar av politiska institutioner. Den nystartade jämställdhetsmyndigheten läggs ner. (Alla pengar som gått till att starta upp myndigheten under tiden har därmed kastats i sjön.) Arbetsförmedlingen tvingas dra ner sin verksamhet och tiotusentals människor som fått försörjning genom statligt subventionerade tjänster tvingas ut i osäkerhet när deras nuvarande tjänst löper ut. Det tydligaste exemplet på hur ideologi motiverar högern är avskaffandet av avdragsrätt för en del av fackavgiften. Denna avskaffas med hänvisning till att det är bättre med en generell skattesänkning, men hela syftet med denna avdragsrätt är ju rätt uppenbart att fler ska kunna vara med i facket, och att det i lägre utsträckning ska vara en ekonomisk fråga. Till historien hör att avdragsrätt för fackavgifter både funnits och avskaffats förut. Rättigheten togs bort av Alliansen 2007.

Ett annat exempel på superideologisk högerpolitik är skolan. Jan Björklunds retorik om flumskolan hyser ett uppenbart vetenskapsförakt. Istället för att lyssna på forskningen och låta den bästa kunskap samhället har tillgängligt styra politiska beslut, styrs politiska beslut av förutfattade meningar, killgissningar och konservativa värderingar. En konservativ eller liberal världsbild styr mer än fakta. Kort sagt, är högern superideologisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.