Trym: Varför skulle en kristen vilja va rik?

Under Januari/Februari har föreningen God jord bestämt sig för att fokusera på temat ekonomi i bibeln. Detta ligger mig och Kristen underjord varmt om hjärtat så initiativet applåderas så klart helhjärtat!

I blogginlägget ”Har bibeln något att säga om ekonomi?” ställs biblisk kritik så som Jesuscitatet ”Ve er rika” i Lukas 6 mot att det finns bibelställen som talar om rikedom som välsignelse. Texter som missbrukas av framgångsteologiska irrläror för att legitimera kristen kapitalism. En snabb googling ledde mig till Kenneth Copeland Ministries som listar ett antal bibelställen om ekonomi och uppmanar till en kraftfull finansiell bön. Här uppmanas du med följande mening:

”You don’t have to live with debt, fear and worry of what may happen in the economy, or poverty. God wants the best for your finances, a breakthrough in your money situation. Stand for your prosperity today!”

Kenneth Copeland får stå som ett exempel på en högerytterlighet. Jag tolkar God jord som att de vill utgå från den politiska mitten och prata med rösten på båda sidor av den fördelningspolitiska höger- vänsterskalan. Inom frikyrkan finns både en kommunistisk och en kapitalistisk eller entreprenöriell tendens. Därför är detta säkert en smart utgångspunkt. Jag förespråkar däremot anarkokommunism, en vänsterytterlighet och tänker kanske lite annorlunda.

I blogginlägget på God jords sida ställer Johannes Widlund den retoriska frågan: ”Hur ska man förhålla sig till allt det här?” Nåväl, jag har några tankar om det.

Rikedom i sig verkar inte förstås som en synd i bibeln. Abraham presenteras som rik. Däremot framställs rikedom som något som för med sig en personlig risk och någonting som inte är kompatibelt med ett kristet liv. Jesus får i Matt 19:16 frågan av en ”ung man som ägde mycket” vad han skulle göra för att få evigt liv. Jesus uppmanar honom i Matt 19:21: ”Om du vill bli fullkomlig så gå och sälj allt du har och ge åt de fattiga; då får du en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig.” I Matt 5:48 uppmanar oss Jesus: ”Var fullkomliga, så som er faderi i himlen är fullkomlig. I första Tim 6:8 uppmanas vi att nöja oss med mat och kläder. ”De som vill bli rika låter sig snärjas av frestelsen och faller offer för alla de dåraktiga och skadliga begär som störtar människorna i fördärv och undergång.

Det starkaste argumentet mot det kapitalistiska systemet är att det bygger på exploatering. Exploatering kan låta som ett starkt ord. Men även om du inte känner dig utnyttjad så blir du troligtvis exploaterad. I en marxistisk analys av kapitalism betyder exploatering att du betalar en människa mindre än vad hens arbete är värt för dig, eftersom kapitalismen tvingar den som vill bli rik att tjäna pengar på andra människors arbete. För den som inte själv äger kapital och kan investera det för att tjäna pengar på andra människors arbete tvingas under kapitalismen att sälja sitt arbete till andra människor, för mindre pengar än det är värt. Det är vad som menas med exploatering. Detta är inte frivilligt och därför kallas lönearbete ibland för löneslaveri.

Nu fördömer inte bibeln uttryckligen slaveri, men Jesus säger att han kommit för att ge de förtryckta frihet och predikar om ett jubelår (Luk 4). Jubelåret i sig är en institution där alla invånare i landet Israel skulle friges från slaveri och få komma tillbaka till sin släkt (3 mos: 25:10). Jesus står alltså för en radikalt annorlunda ordning.

Är det en synd i sig att bli rik, är det då en synd att ärva pengar? Kanske inte. Det är inte heller det som är poängen. Är det en synd att bli rik genom att utnyttja och exploatera andra människor för att bli rik? Kanske. När någon inte har något annat val än att arbeta för en mindre lön än vad arbetet är värt, för att överleva, så är lönearbete en form av slaveri. Det verkar vara Guds vilja att vi ska vara fria och få det vi behöver (Matt 6:25).

Som kristna är vi kallade att först söka Guds rike och Guds rättfärdighet. Bland oss kristna ska en annan ordning råda:

”Men så är det inte hos er. Den som vill vara stor bland er skall vara de andras tjänare, och den som vill vara den förste bland er skall vara de andras slav. Inte heller Människosonen har kommit för att bli tjänad, utan för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många.”

Frågan om en kristen kan vara rik är felställd. Den som behöver ställa den frågan har missat poängen. Är det viktigare för oss att få bli rika, eller är det viktigare att leva ett liv i efterföljelse? Är det viktigare för oss att leva i ett välstånd som finansierats på någon annans bekostnad eller är det viktigare för oss att följa Jesus. Om du är rik, så fråga dig först och främst vad dina pengar kan göra för att tjäna Guds rike.

Nu tror jag att God jord kommer att göra ett bra jobb med att lägga fram en mer biblisk undervisning än Kenneth Copeland Ministries. Mikael Grenholm som finns i bakgrunden där och med koppling till Kristen underjord har en mycket bra undervisning om egendomsgemenskap.

Det jag tror kan behöva tilläggas är en systematisk analys. För att förstå vår samtid på mer än ett andligt plan behöver vi kunskap utöver bibelns. Ekonomiska teorier som Marxism eller Anarkistisk ekonomi kan hjälpa oss att förstå varför system fungerar som de gör och vilka konsekvenser våra val får. Att bara kalla sig kristen räcker alldeles utmärkt för den som tycker att det gör det, men jag tror inte att det räcker för att förändra samhället till det bättre eller för att bygga ett nytt samhälle i skalet av det gamla. I ett sådant projekt tror jag att en intersektionell anarko-kommunism, emergent strategy och teoretiska perspektiv som jag säkert missat, är viktiga och nödvändiga komplement som våra församlingar kan inspireras av och ta hjälp av i vår kristna organisering.

En reaktion på ”Trym: Varför skulle en kristen vilja va rik?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.