Trym: Kriminalteknik (Del 4: Brott, straff)

Brott fascinerar. Historier om den detaljerade processen kring att ta reda på vad som hänt väcker stort intresse. Deckare hör till den bästsäljande litteraturen. Frivilliga krafter spelar redan idag stor roll i processer kring diverse brottsfall och människor har både friats och fällts efter att frivilliga ägnat tid och kraft åt att bena ut detaljerna i komplicerade fall. Detta kompenserar i liten utsträckning för polisens taffliga arbete med att utreda exempelvis s.k. mängdbrott. Non-compete hänvisar i sin video till egna erfarenheter av hur polisen hanterat brott mot företag jämfört med brott mot privatpersoner. Mängdbrott mot personer i marginaliserade positioner ligger långt ner på polisens agenda och utreds knappt.

”Nendoroid Sherlock Shellinford” by Charlie is licensed under CC BY 2.0

Det finns en befogad rädsla för att människor ska ”ta lagen i egna händer”. Att personer ska ta utredningen av brott i egna händer är däremot knappast problematiskt. Vore det fallet borde Leif G.W. Person utredas seriekriminell. Jag tänker mig att organiserade grupper som sysslar med kriminalteknik och detaljerna i att utreda händelseförlopp också skulle minska tendenserna till lynchmobbsmentalitet. Opponering eller peer-review, skulle kunna vara en metod för att kvalitetsgranska utredningar. Precis som med open source programvaru-utveckling, som producerat komplexa och kvalitativa datorprogram skulle open source kriminalutredningar kunna vara ett bra sätt att utreda händelseförlopp för att kunna utkräva ansvar.

Oavsett vilket så behövs inte så himla mycket för att skapa bättre strukturer än polisen för att utreda brott och andra samhällshaverier. Varför? Jo för att polisorganisationen inte i första hand är riggad för att utreda brott utan för att utöva social kontroll av underklassen.

Det här är en del av en serie. Läs del 1 här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.