Trym: Kristen underjord idag, kristen underjord imorgon

Kristen Underjord är i ide. Eller kanske har det dött. Jag förvaltar skutan tillsammans med en kamrat, så länge det känns meningsfullt. Kanske får sidan nytt liv, kanske får den finnas kvar som ett arkiv med några coola resurser från ett nätverk som har gått vidare till andra saker. Kanske får den förnyas för att passa andra syften.

Sidan i sig är fullständigt irrelevant utan människorna som skriver eller läser på den. Precis lika irrelevant som bibeln utan kristna eller andra som berörs. Det sägs om profeten Mohammeds brorsson Ali att han ska ha avslutat en dispyt om vad Koranen säger genom att ta upp en Koran, hålla den mot örat, lyssna och säga: ”Den säger ingenting, det är människor som får Koranen att tala”. Precis på samma sätt betyder Kristen underjord ingenting utan de människor som får den att tala.

Hillel
Rabbi Hillel

Det finns ett litet nätverk av kristna anarkister i Sverige. Sedan finns det fler som sympatiserar med en del av tankarna inom kristen anarkism och som på andra sätt är engagerade för ett annat system eller har en systemkritisk och intersektionell analys. Kristen underjord har varit en samlingspunkt för denna rörelse, men sen har mycket hänt och människor har rört sig åt olika håll. Precis som det ska vara. Samtidigt finns behovet av organisering kvar. Kyrkan är en kraft för mycket gott, men en intersektionell systemkritik saknas. Jag saknar den i alla fall i de kristna sammanhang jag rör mig i och följer.

Adrienne maree brown skriver i sin bok Emergent Strategies om behovet av att tänka om. Det är kanske inte massiva rörelser vi behöver. Många sociala rörelser har en imperialistisk strategi där en kritisk massa ska försöka skapas för att förmå påverkan. På sätt och vis kan detta ses som en konsekvens av kapitalismens logik som haft inflytande i sociala rörelser. AMB längtar istället efter rörelser som istället för att bygga på milslång mobilisering bygger på milsdjupa relationer. Det är en längtan jag absolut delar. Kombinerat med en längtan efter en systemkritisk kyrka. Kanske är det en profetisk längtan, kanske är det saknaden av sammanhang i en sönder-allienerad samtid. Delar du denna längtan?

Jag har skrivit meddelanden till några som följer kristen underjord. Syftet för mig med att skriva här är att hitta rörelse genom att knyta kontakter, och kanske väcka tankar. Mest tror jag att jag predikar för de redan frälsta, men om vi håller med varandra. Då borde vi ju arbeta tillsammans. Eller känna till varandras arbete, byta idéer och lyfta varandras arbete.
Känner du att jag missat att skriva till dig är det precis dig jag vill prata med. Som anarkisten Sean Swain brukar säga, om det är du som läser detta, då är det du som är motståndet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.