Trym: Det är inte de friska som behöver läkare

”Över sju decennier efter andra världskriget fortsätter information om [kristna i Fredskyrkan] Mennoniterna att dyka upp.”

Det skriver Tim Huber för Mennonite world review

I artikeln nämns flera exempel på hur Mennoniterna gjorde motstånd. Bland annat den här lilla anekdoten:

”De dekonstruerade väldigt hövligt Hitlerism som en total form av avgudadyrkan, de sa att de bad för Hitlers omvändelse till Kristus. Till och med SS skämdes.”

Till och med nu när fascistiska rörelser åter är på frammarsch kan det här låta lite konstigt. Vad är det här för motstånd egentligen?

Vi kristna minns Jesus ord i Lukas 5:27-32: ”Det är inte de friska som behöver läkare, utan de sjuka. Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga till omvändelse, utan syndare.”

Mission är ett knepigt tema för många. Men mission kan också vara en form av motstånd.

Taktiskt tror jag att det är viktigt att hindra NMR från att ta plats. Blir den starka machorörelsen stoppad i sin marschväg av ett gäng hippies utklädda till clowner, eller ett rosa-svart block, så avmaskeras deras macho-attityd. Ibland kanske det mest kärleksfulla en kan göra mot en nazist är att använda våld mot henom, men då måste en också ta med sig något för att kyla ner hens blåtira. Konfrontationen behövs, men det kärleksfulla, omsorgsfyllda motståndet behövs också. Förintelseöverlevaren Emerich Roth har brukat prata om hur de högerextrema rörelserna drar till sig alienerade individer som behöver kärlek och förståelse. Detta är några av de sjuka som Jesus pratar om, de som behöver omvändelse.

Så låt oss be om omvändelse, för nazister, fascister och vardagsrasister. För poliser, politiker, näringslivstoppar och kapitalister. För styrelseledamoter i företag som förstör miljön och utnyttjar människor. För rika Svennar som flyger med familjen till Thailand varje år trots överhängande klimathot. Men låt oss också gå ut på gatorna och protestera.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.