Det händer någonting när vi träffas

När kristna anarkistiska podcasten Aordet intervjuade Ched Myers uppmanade han oss att träffas. För att gå från identitet till rörelse och handling är de fysiska mötena viktiga. Samtidigt finns det en kostnad i form av restid, ork och engagemang. Är den kostnaden värd att betala?

Nyligen läste jag statsvetaren Marta A. Ackelsbergs bok Free Women of Spain. Förutom att beskriva en kvinnorörelse före sin tid och dess bidrag till den Anarkistiska revolutionen i 1930 talets Spanien, ger boken en god historisk inblick i ett av de mest inspirerande exemplen på framgångsrik anarkistisk organisering. Det Ackelsberg däremot pekar ut är hur länge revolutionen förberetts. De frihetliga organisationerna i Spanien hade arbetat hårt i 70 år under hård statlig repression. I detta förberedelsearbete finns en viktig läxa att hämta. Förändring kräver organisering och arbete.

I Europa finns ett kristet anarkistiskt nätverk som ordnar träffar. Parallellt med det finns Catholic worker-rörelsen som också ordnar träffar och som finns som fysiska kommuniteter på olika platser. I Sverige finns vad jag känner till Virusnätverket, Podden Aordet och kristen underjord. Det finns ett samtal och jag känner mig oerhört tacksam för allt detta. Samtidigt har jag ett hopp om att mer ska kunna hända och för att detta ska kunna ske tänker jag mig att mötesplatserna är väldigt viktiga. Virusträffarna är en början, men det finns några andra platser där jag också tänker mig att det kunde vara viktigt att vara. I Sverige tänker jag på:

  • Den träff för föreningen God jord som ordnades i Göteborg i helgen
  • Korsvei träffarna
  • Sammankomst, genom kommuniteter.se

Mötet bidrar med inspiration och meningsutbyte. Istället för ett namn eller siffra kan en se personer, bygga förtroende och relation. Möten blir också ett tillfälle att se vad som funkar och håller.

Idag är det lätt att gömma sig bakom en skärm. Lätt att tappa hoppet när vi bara har 10 år på oss att minska utsläppen av växthusgaser m.m. Att ta sig ut för att träffa människor vid sidan om jobb eller utbildning känns revolutionärt i sig. Jag är nyfiken vem du som är den här bloggen är? Vad får dig att brinna? Är du beredd att organisera dig och ta en social risk för att träffa andra som kanske går i liknande tankar? Oavsett om du tror det eller inte, så är det du som är motståndet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.