Trym: Älska stora S och be för dem som duperar er

Socialdemokraterna har gjort mycket bra under sin tid i regeringen. Stora välfärdssatsningar har gjorts och i en artikel i folkbladet förklarar Linda Westerlind (https://www.folkbladet.nu/2215604/ge-sossarna-ett-break) att de täppt igen alla de små fina hål öppna för skattesmitning som borgarna lämnat efter sig. Ändå väljer väljarna dem ryggen och de ser ut att göra ett katastrofval. Jag håller med Linda om att cred ska ges där cred förtjänas. Och absolut, den rödgröna regeringen förtjänar en hel del ros. Bra mycket mer än vad den offentliga debatten är beredd att ge dem. Samtidigt förtjänar de en hel del ris också.


Socialdemokraterna var en gång i tiden ett arbetarparti som gjorde anspråk på att företräda det stora flertalets intressen. Alla vi som måste arbeta för sitt uppehälle. Turerna kring strejkrätten gör det istället smärtsamt tydligt att de bytt sida i klasskonflikten. Socialdemokraterna har drivit igenom en inskränkning av strejkrätten, motiverad av svepskäl. Denna hade exempelvis gjort Bussförarstrejken olaglig. Där bussförare vägrar köra bussar med SD:s reklam på. Ett arbetarparti borde försöka ge arbetarna mer makt. Inte mindre.

Och appropå att Socialdemokraterna vill straffa bussförare som inte vill köra bussar med SD:s reklam på. Såssarna har svikit den internationella solidariteten, inskränker asylrätten i praktiken, motiverat med nationalistisk retorik. För Löfven och kompani är det viktigaste att så många svenskar som möjligt jobbar (Hallå! Arbetarrörelsen skulle ju på sikt avskaffa arbetet, inte göra det obligatoriskt). S lyckas med nöd och näppe hålla ihop klasskompromissen.  Samtidigt blir det allt tydligare att det finns materiella skillnader mellan dem som har och dem som inte har (Piketty), och att de skillnaderna får sociala konsekvenser.

Som kristen anarkist vill jag älska det parti som gett mig så mycket och svikit mina intressen så hårt, eftersom jag är kallad att älska mina fiender. Jag vill be för alla dem som försöker lura oss som behöver arbeta för vårt uppehälle med falska berättelser om att frihetlig kommunism inte kan fungera och att det behövs hårdare tag. Jag vill be för alla dem som luras att tro att vi inte kan komma överens och bygga samhällen med dem som har en annan kulturell bakgrund eller religiös tro än vår egen. Att vi får klarhet i vad sanning och befrielse innebär.

Men efterföljelsen slutar inte där. Jesus inte nöjde sig med att be. Jesus gav sig också ut på gatorna och agerade. Följer du med?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.