Trym: Föreningsfrihet och strejkrätt

Har någon missat detta eller är min filterbubbla trång. Det lilla fristående Hamnarbetarförbundet svarar med strejk i 8 timmar efter att APM terminals (ett känt fackfientligt företag) försökt utmanövrera fast anställda till förmån för bemanningsföretag. Och vad har detta med kristen tro att göra?

Nu pressas ett lagförslag hastigt fram. Ändringen rör en detalj i lagen om Medbestämmanderätt (MBL) men djävulen bor som bekant i detaljerna. För min egen del har jag försökt sammanfatta vad lagförslaget innebär:

  1. Arbetstagarna vinner ingenting på överenskommelsen. Utom att den socialdemokratiska regeringen hade kunnat föreslå en ännu värre försämring. De socialdemokratiska centralorganisationerna accepterar denna utpressning genom att gå med på ett förslag som enbart gynnar arbetsgivarsidan. Byggnads ordförande Johan Lindholm menar att parterna tvingats till en överenskommelse för att förhindra ”katastrofala följder” av utredningen (Jenny Berggren i arbetet.se, 2018-06-05). Den rödgröna regeringen har genom sitt agerande serverat fackförbunden ett katastrofalt förhandlingsläge. Enligt Axel Green så har Arbetaren (2018-06-05) källor som säger att orsaken till överenskommelsen är att förekomma strejkutredningens resultat.

  2. Företag i nya branscher kommer att kunna teckna avtal med gula fackförbund. Mats Glavå, docent i Arbetsrätt ser en risk på sikt. Nya arbetsgivare (t.ex. ny-outsourcade välfärdsbolag) kan då teckna kollektivavtal med ett gult fackförbund. Ett sådant kollektivavtal kan hävas, men då måste en domstol avgöra att fackförbundet som tecknat avtalet inte varit en riktig fackförening. Mats Glavå ser en risk i att gränsen inte alltid är tydlig. Jag ser en ytterligare risk i att domstolarna går på arbetstagarnas linje (Jenny Berggren för arbetet.se, 2018-06-05).

  3. Kollektivavtalet måste medföra fredsplikt och fackförbundet är tvingat att förhandla om inte arbetstagarorganisationen försökt hindra förhandlingen (förslag till 41d § MBL, punkterna 1 och 4).

  4. Om ett fackförbund misslyckas teckna ett bra kollektivavtal finns ingen möjlighet för medlemmarna att gå ut i strejk i protest mot detta då de enligt avtalet har fredsplikt. Detta kommer att ytterligare undergräva förtroendet för svaga fackförbund inom vård och serviceyrken samt på sikt för den fackliga rörelsen överlag. Strejk kommer inte heller att kunna användas vid brott mot kollektivavtal. På grund av detta gör förslaget alla fack svagare.

  5. Konflikten som orsakade utredningen och det nya lagförslaget är 8 timmar av strejk, framprovocerad av en lockout, där bemanningsföretag tagits in för att täcka upp en artificiell arbetsbrist. APM terminals är en känt antifacklig arbetsgivare och Hamnarbetareförbundet har fått stöd av hamnarbetare i en rad andra länder där APM äger hamnar. APM står för en majoritet av stridsåtgärderna. Ändå är det Hamnarbetarförbundets 8 timmar långa strejk som används som ursäkt för regeringens utredning.

  6. Risken blir överhängande att alla fackliga alternativ utanför LO, TCO och SACO kommer att utestängas enligt Frederik Batzler, facklig samordnare på SAC, Syndikalisterna. Blir det förbjudet att verka för fack utanför LO, TCO och SACO bryter det mot ILO-konventioner och föreningsrätten enligt Eric Helgeson (Förbundsstyrelseledamot i Hamnarbetareförbundet).

  7. Ändringarna i MBL kommer att få långtgående konsekvenser för fack som inte är bärare av kollektivavtal (de kommer att bli värdelösa).

  8. Konflikter kommer att hänvisas till arbetsdomstol som har en historia av att gå på arbetsköparens linje.

Det här är i sig inte världens undergång och kanske leder det till att fler vågar strejka illegalt. Däremot är det ännu ett steg mot att facken blir mer tandlösa och mindre viktiga samhällsaktörer. Ett steg taget av en Såsseregering på uppdrag av Svenskt näringsliv. Det visar tydligt att detta parti inte står på arbetstagarnas sida utan på arbetsgivaren.

Så varför ska den som är Kristen bry sig om detta? Här behövs säkert en djupare teologisk analys, men jag tänker inte vänta på att teologerna ids yttra sig utan kör ett enkelt förnuftsresonemang.  Anledningen är att vi älskar våra medmänniskor. Gör vi det vill vi att de ska må bra. Att våra medmänniskor mår bra har det är ett egenvärde. Rätten till facklig organisering är en omistlig pusselbit i att människor kan må bra. I det så kallade Sverige och internationellt. Facklig organisering är orsaken till att vi har semester och reglerade arbetstider, orsaken till att det finns lagstiftning om arbetsmiljö och så mycket annat som vi mår bra av och som kapitalägarna hatar. Facklig organisering är skiljelinjen mellan kapitalistiskt barbari och hoppet om en ljusare framtid för den som behöver arbeta för sitt uppehälle.

För att Jesus kärleksbudskap ska ha en trovärdighet i våra liv behöver vi vara tydliga på vilken sida vi står. Vänstern har ofta varit kristendomsfientlig men det är på goda grunder. Ett historiskt exempel är när Tolstoj i sin bok ”Guds rike bor inom oss” beskriver hur unga vapenvägrare ensamma tvingas försvara sitt bibliska ställningstagande inför en panel av präster, biskopar och generaler.

Även om det funnits motrörelser i kyrkan så har stora delar av kyrkan stått på kapitalägarnas, kungarnas och befälhavarnas sida. På vilket sätt vittnar det historiska arvet av den enkelhetens väg som Jesus försökte lära oss? Självklart har det skapat ont blod i arbetarrörelsen. Låt oss inte göra om det här misstaget utan låt oss se till att kyrkan den här gången står på rätt sida historien.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.