Trym: Boden

När nazisekten NMR demonstrerade i Boden bestämde vi oss för att åka dit. En dag fylld av bön lämnade många tankar

Första maj försökte NMR ännu en gång kidnappa 1 maj demonstrationerna på mindre orten. Nazister demonstrerar för att visa sig starka och då finns det som tur är personer som vill ställa sig i vägen. Jag och några vänner bestämde oss för att vara på plats vid motdemonstrationen.

När NMR demonstrerar på 1 maj och vänstern demonstrerar emot så lyckas de på ett sätt kidnappa högtiden. För mig är det viktigt att vara ute och demonstrera på första maj, men en av vännerna funderade på syftet med demonstrationen. Detta ledde till att vi ägnade mycket tid åt bön under dagen. En approach som kanske gav dagen en lite annorlunda mening.

Jag har varit med på flera demonstrationer mot nazism och slagord om hat mot nazister och poliser har börjat kännas naturliga. De här människofientliga rörelserna/organisationerna är ju fienden och jag har rationaliserat hatretoriken med att det handlar om organisationerna och inte människorna. Samtidigt lär oss Jesus att be för våra fiender och älska dem som förföljer oss. När vi bad för poliser, nazister och våra med-demonstranter var motsättningen mellan hatkören och fiendekärleken tydlig.

Det finns också en annan sida av hatretoriken. Förintelseöverlevaren Emerich Roth pratar ofta om att de unga män (primärt) som dras till nazistiska rörelser saknar kärlek och empati i sina liv. När dessa personer möter en hatkör lär de snarast stärkas i sin övertygelse. Personer som lämnat nazistiska rörelser vittnar samtidigt om att det som fått dem att överge hatet är när de konfronterats med medmänskligheten hos dem de betraktat som sina fiender.

Christian Piccolini berättar om varför han lämnade den Nynazistiska rörelsen i USA

Målet med antinazistisk kamp och organisering är att nazistiska grupper inte ska få ta plats i samhället. För den som är kristen borde också ett annat mål finnas: Att de som idag är medlemmar i NMR ska omvända sig, tänka om och börja se mänskligheten hos sina fiender. Arbetarrörelsen behöver även dem som tidigare varit Nazister på vår sida historien.

Jag tror att det är viktigt att stoppa Nazisterna på gatan, men vi måste inte skrika att vi hatar dem för att göra dem. Kan vi inte stoppa dem med banderoller och slagord om ett kärleksbudskap?

Nazisterna kommer inte att omvända sig för att de känner sig hatade. Men får Nazisterna erfara att deras fiender älskar dem trots motstånd mot deras hatiska ideologi – då kan spännande saker hända. Älskar vi våra fiender vill vi att det ska ske som är bäst för dem. Det bästa som kan hända en nationalsocialist är att hen slutar vara nationalsocialist och låter sina liv vägledas av den där återuppståndne judiska snickaren istället.

2 reaktioner på ”Trym: Boden

  1. Jag tror att man måste förena motståndet och kärleksbudskapet. Att ställa sig i vägen och inte ge plats i det offentliga rummet för nazistiska åsikter, men att när man ställer sig i vägen att man på nått sätt kan möta dem med medmänsklighet och kärlek. Jag vet inte hur och jag tror att jag personligen skulle ha jätte svårt för det, men jag tycker mig se att det oftast blir det ena eller det andra på olika motdemonstrationer. Antingen så står folk på sidan av med olika slags kärleksbudskap och nazisterna får fritt spelrum ändå. Eller så ställer sig folk i vägen och/eller slår tillbaka, men med ett hat/förakt för människorna i nazistleden.

    1. Tänker att psalmsång mot nazism är ett sånt exempel på hur det går att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.