Trym: Dags att bojkotta Turkiet

Dags att bojkotta Turkiet?

Hundratusentals personer har förlorat sina hem och tvingas ut på gatorna efter att den Turkiska staten invaderat det kurdiska området Afrin i Syrien. ()Det här är en typ av nationellt aggressionskrig som var ovanligt fram tills för ett par år sedan, men som börjar bli vanligare igen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har fördömt agerandet och Frankrikes President Emmanuel Macron har uttryckt oro (https://www.timesofisrael.com/macron-expresses-concern-over-turkish-offensive-in-afrin/) över Turkiets invasion. Samtidigt mutar de Europeiska staterna den Turkiska regeringen med upp till 6 miljarder Euro för att Turkiet ska stoppa flyktingar som vill ta sig till EU. Är det dags att bojkotta Turkiet?

Under den globala kampen mot den sydafrikanska Apartheid-staten var bojkott och av-investeringar en viktig komponent för att tvinga iväg den rasistiska regeringen. Den israeliska regimens reaktion mot BDS-rörelsen visar om inte annat att regimen oroar sig för konsekvenserna om BDS-rörelsen får större spridning. (BDS-rörelsen är ett initiativ för att bojkotta och av-investera som ett verktyg mot förtrycket av Palestinier i Israel/Palestina https://bdsmovement.net/)

Bojkott är en form av direktaktion och ett verktyg som är enkelt för alla som är beroende av konsumtion att plugga in i/ansluta till. I senaste avsnittet av anarkistiska podden Bilda Kedjor beskrevs läget gentemot Turkiet som att det nu inte längre spelar så stor roll vad en gör, så länge en gör någonting för att förmå den Turkiska staten att sluta med sitt invasionskrig. Och för den delen förtrycket mot den kurdiskspråkiga befolkningen i Turkiet, respekt för mänskliga rättigheter m.m. Kort sagt, jag tycker att det är dags att bojkotta Turkiet.

Att bojkotta Turkiet

Några saker som en skulle kunna göra för att Bojkotta Turkiet är:

 • Dela och sprid uppmaningen att bojkotta Turkiet
 • Köp inte varor som är producerade i Turkiet
 • Köp inte varor från Svenska företag med verksamhet i Turkiet och sätt press på dessa företag
 • Res inte till Turkiet
 • Sätt press på ministrar, riksdagsledamöter, och EU-parlamentariker och Kommissionärer att sluta samarbeta med Turkiet och införa sanktioner mot Turkiet
 • Sätt press på EU-parlamentariker och kommissionärer att avsluta det smutsiga mut-avtalet med Turkiet innan det går ut i slutet av 2018.
 • Dela och sprid information om det som händer i Afrin
 • Stöd Rojavakommitteernas arbete (https://www.rojavakommitteerna.com/)

Varor producerade i Turkiet

 • Streckkods-flaggan 869 visar att varan fått sin streckkod i Turkiet (källa food-info.net) Den säger ingenting om ursprungsland men information kan finnas på en varas förpackning
 • Turkiet är världens 7:e största livsmedelsproducent, importprodukter från Turkiet inkluderar frukt, nötter och honung. Dessa varor ska alltid märkas med ursprung. Detta gäller även olivolja.
 • Ford producerar bilar i Turkiet och är den största exportprodukten (enligt World Top Exports) (http://www.worldstopexports.com/highest-value-turkish-export-products/)
 • Guld är också en vanlig exportvara. När det gäller ädelmetaller, diamanter och den typen av varor är det ändå klokt att fråga efter ursprungsland
 • Turkiet producerar en hel del kläder, ursprungsland för kläder kan oavsett vara intressant att fråga efter vid inköp.

Politisk påverkan

Bojkott är en form av direktaktion, politisk påverkan hör till de ordinarie formerna av politisk delaktighet i ett land som gör anspråk på att vara folkstyrt. Det betyder att vem som helst kan skriva brev till en politiker, skriva debattartiklar med syfte att påverka en viss politik eller att ordna en demonstration eller manifestation. Även om direkt aktion är ett bättre sätt att påverka politiken (eftersom en då inte spelar med i de ordinarie politiska spelreglerna och metoden i sig är ett motstånd) så tycker jag att alla former av politisk påverkan bör uppmuntras. Tro det eller ej så läser politiker det mesta som skickas till dem.

Här är några saker som går att göra:

Att skriva den här texten på Kristenunderjord gör knappast någon större skillnad, men att ordna en omfattande bojkott som en del i kampen för ett fritt kurdiskt territorium i Syrien och Turkiet tror jag enbart skulle gynna kampen. Olika kurdiska grupper uppmanar sedan länge till bojkott mot Turkiet och jag tror att det vore bra om fler anslöt, delade och agiterade för en bojkott av Turkiet.

Om du har läst detta, så är det du som är motståndet. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.