vem e charlie?

Höjda röster. Budskap på väggar och omslag. Säga, tycka, tro. Vem är charlie? Vem har sagt vad? Vilka röster får höras i ett mediebrus som aldrig slutar?

Globalisering gör att vi människor lever tätt, tätt inpå varandra trots att det är flera hundra mil mellan våra kroppar. Våra ord flyger långt, långt bort från sin ursprungliga kontext och riva murar eller slå hål på hjärtan och självbilder så luften pyser ur. Dödsskjutningen på tidningsredaktionen i Paris illustrerar verkligen detta. Ja, det var fruktansvärt, det har redan sagts men tål att sägas igen. Be gärna för alla inlandade. Många har pratat om yttrandefriheten efter dådet och rätten att publicera vs. förinta rasistiska bilder. Det är ett viktigt samtal. Men vi ska prata mer om fascism istället, för den diskussionen behöver ta plats. Here we go:

I frankrike finns ett neo-fascistiskt parti som heter Front Nationale. Sedan 2002 har de vart relativt stora i frankrike och i det senaste EU-parlamentsvalet fick de 24% av rösterna. De går till val på en protektionistisk och konservativ politik som håller de egna landsmedborgarna om ryggen och tvingar tillbaka kvinnorna till hemmen. 2002 gick de till val på att tvinga ca. 3 miljoner människor att lämna frankrike. Antagligen på samma sätt som den svenska staten sköter den saken – tvångsdeportation med hot och våld. Front Nationale har sponsrat SD och samarbetat med dem vid det senaste EU-parlamenstvalet.

Islamska staten har också en fascistisk ideologi med religiösa förtecken ifall någon har missat det. Fascismen driver dem till att slå mot de människor som IS kategoriserar som oliktänkare. Halshuggningarna och hetsjakten på minoritetsgrupper är ett sätt att desperat och våldsamt försöka strukturera upp världen efter den egna idealbilden.

Detta är fascism. På två olika sätt. Den ena förklädd till en nationalstat – den andra till en religiös greillagrupp. Ibland möter jag kristna som är rädda för IS men glömmer bort resten av fascisterna. Jag tror det är viktigt att lyfta fascismen i IS som den farliga kraften istället för att tala om religionen islam. Det finns tillfällen då vi kan prata om de olikheter eller likheter som finns mellan religionerna – men inte i samband med terroraktioner. Då kanske det istället är läge att på korstågen och våldet som våra syskon utsatt oliktänkande för – som en påminnelse och självrannsakan så vi aldrig igen lockas att välja svärdet [eller de namn på valsedeln som slår med svärdet åt dig] istället för korset. Främlingsfientligheten hos kristna är farlig, vi är ju liksom kallade att älska och bjuda in. ”Ni är jordens salt. Men om saltet mister sin kraft, hur skall man få det salt igen? Det duger inte till annat än att kastas bort och trampas av människorna.” [Matt 5:13].

Men oavsett vad som händer i europa och mellanöstern, med kyrkan eller regeringen så bekänner vi oss trotsigt till en hjärtats och handens revolution som sätter både förtryckta och förtryckare fria.

2 reaktioner på ”vem e charlie?

 1. Det är så tråkigt när ens medmänniskor/landsmän väljer att inte se hur fascismen är i vårat samhälle och hur det påverkar oss dagligen då det är prat om rasism och att alla muslimer är terrorister.

  Det gör ont i hjärtat när folk pratar om hur farligt islam är eller pratar om gruppen IS, att dem är ett hot mot den fria världen.

  Men är världen fri? finns det inga krig mer eller sämjor mellan olika folkslag/religioner/länder?

  Nej jag säger er, den världen finns inte. Inte just nu iallafall, den behöver vår hjälp för att bli sann. Vi behöver kärlek för att nå dit och guds nåd.

  Det största problemet i dagens samhälle är ju missförstånd.

  Ex. jag och en person tycker ”lika” om pizza, men sen vad vi tycker om pizzan är ju helt skilt. Jag tycker om såsen och den andra tycker om bottnen. Men hej, så länge vi tycker om samma pizza så är ju skillnaderna inte så viktiga, eller?

  Det är väl skillnaderna som är den största skillnaden, det är ju det som gör oss den vi är. Den personen som skiljer sig mellan alla miljoner människor, den som gud älskar.

  Det enda som stoppar oss att få världen till en med kärlek är just missförstånd, vi kan inte göra så mycket när det är så mycket folk som har missförstått folkslag/bibeln/islam.

  Frågan är ju vad vi behöver göra för att det ska bli bättre förståelse hos folk och länder för att vi ska kunna älska våra medmänniskor som oss själva.

  Vad behöver vi göra för att fascismen ska försvinna, så att inga förföljerser mot folkgrupper eller att små pojkar går med i terror grupper för att deras äldre har förvrängt deras syn på världen.

  Vi behöver vara starka och vara tillsammans, ”Matt 6:14, Ty om ni förlåter människorna deras överträdelser skall er himmelske fader också förlåta er”.

  Det behöver vara mer förlåtelse i världen, mer medlidande, mer kärlek.

  Nu blev det visst mycket text här, men det blev så. vill någon diskutera detta så är ni välkomna. Ha det gott, Robin.

 2. Jag läste i tidningen dagen precis att vi kristna kanske borde få rösta på SD för att andra kulturer är det fel på och det är alla andra partierna som inte förstår att mångkultur är ett problem. http://www.dagen.se/debatt/kristen-och-sverigedemokrat-1.312134
  Rädsla får oss att göra dumma val, så jag har inga höga förhoppningar på det kommande. Rädsla får oss att tappa rösten o tiga, vem för då vår talan, dagen? På frågan vad ska vi göra, vet redan svaret på, men rädslan hindrar oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.