Alice: Psalmsångarnas rättegång

Bakgrund —> http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article19581414.ab

”Varför lydde ni inte order?” Åklagarens fråga till de åtalade är logisk. Svensk lagstiftning kräver att vi lyder polismans order, så varför vägrade de kristna psalmisterna att flytta sig från sin plats på vägen den första maj 2014?

Svaret är komplicerat och busenkelt samtidigt – precis som så mycket annat heligt dårskap i den kristna tron. Psalmisterna ville möta hatet med kärlek och bön precis så som bibeln uppmanar oss att göra. Därför valde de att slå sig ned på gatan i en ring, sjunga och fira gudstjänst. I en offentlig miljö sjunga och be till den Gud som skapat och älskar allt levande. Sjunga om Jesus kärlek och hopp. Be om förändring och befrielse från den ondska som finns i allas våra hjärtan. De anklagades för att störa den allmänna ordningen men uppger själva att hela deras agerande syftade till att upprätthålla eller återupprätta den allmänna ordningen och sprida frid och fred på den plats där de befann sig. När de ombads att flytta på sig så valde de att vägra. De ville istället hindra marschvägen och skulle allra helst velat bjuda in nazisterna till sitt Gudstjänstfirande och se deras hjärtan förvandlas. De såg den nazistiska propagandan som ett hot mot samhället och framförallt mot de grupper som hotas av den nazistiska ideologin. De ville solidarisera sig med samhällets minsta.

”Det är min kristna övertygelse som driver mig”. Det var alla de fem åtalade tydliga med. Mikael Risenfors läste från Romarbrevet 12:9-12 och Lukasevangeliet 6:27-28 och förklarade sin medverkan i aktionen utifrån dessa ord. Orden från de åtalade gav många av åhörarna gåshud. Mattias Irving påminde oss om vilka grunder som den nazistiska ideologin vilar på, teorin om det eviga kriget där människan med våld kämpar för att optimera människosläktet. Survival of the fittest. Långt från vad Jesus lär oss om hur de mista blir de största i Riket.

Försvarsadvokaten lyfte frågan om varför SvP fick demonstrationstillstånd överhuvudtaget. Deras ideologi är grundad på läran om den vita rasens överhöghet (de vill inte att människor med utomeuropeiskt ursprung ska få tillgång till några maktpositioner överhuvudtaget exempelvis). Advokaten påtalade den värdeförskjutning som skett i rättsväsendet där en ökad acceptans för nazistiska utspel har växt fram och uppmanade på detta sätt indirekt rätten att ta med detta i beräkningen och inte ta lätt på brott som handlar om hets mot folkgrupp.

Den 1 oktober kommer domen som kunngör hur det svenska rättsväsenden kommer behandla psalmisternas fall. Åklagaren vill få det till 30 dagsböter och vi får se hur det går. Med det viktigaste är inte huruvida psalmisterna blir frikända eller inte. Det viktigaste är vad resultatet av denna rättegång blir, och förhoppningsvis kommer den leda till att nazismen och hets-mot-folkgruppsbrotten från högerextremt håll tas på allvar och förbjuds.

Var med oss i bön, aktion och opinion för att detta ska kunna ske. Det Rike som finns inom oss är för vackert för att få stanna kvar i våra hjärtan. Det måste ut på gatorna i ord och handling, för människors och samhällets räddning. Som salt.

Jesus är Herre!

Psst!
P3 verkligheten var där och spelade in håll utkik efter ett nytt program nästa onsdag!

4 reaktioner på ”Alice: Psalmsångarnas rättegång

  1. Gandhi menade ju att ifall staten ignorerar en så får en trappa upp motståndet tills det blir fängelse. Utan att gå i fängelse är det inte möjligt att bryta lydnadens och rädslans makt över oss. Att beklaga att aktivister hamnar i fängelse tenderar att stärka rädslan för fängelse.

    1. Om du syftar på Aftonbladets artikel så lyfter den mer det pinsamma faktum att det är psalmisterna som står åtalade och inte nazisterna. Den har inget att säga om vad som är mest taktiskt för aktivisterna att göra.

  2. Suveränt Alice och de andra inblandade, synd att rättsväsendet är snedvridet. Bra insats och tack Jesus Messias!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.