Trym: När är det värt att bli upprörd?

Tidningen Dagens maktdemonstration efter att ICA dragit in sin reklam får mig att vilja stoppa huvudet i sanden.
http://www.dagen.se/nyheter/ica-stanger-ner-reklamfilm-efter-protester/

Människor som inte har uppehållsrätt svälter på gatorna och i samma land rapporterar riksmedierna att ”kristna” upprörs över ICAs reklam. En film som i värsta fall kan beskrivas som plump. Det är naturligtvis illa att människor blivit sårade, men i ett land där de rika blir rikare och de fattigare tvingas acceptera välgörenhet känns det här som något av ett I-landsproblem.

Reklamfilmen upplevs driva med det allra mest centrala i den kristna tron. Nattvardens förkroppsligande av Jesus lidande, död och uppståndelse. Det var samma Jesus som predikade: ”Saliga är ni, när människor hånar och förföljer er, ljuger och säger allt ont om er för min skull.” 

Micael Grenholm som skriver här ibland twittrade idag att han inte alls är upprörd över ICA-reklamen, men däremot glad att kristna bojkottar ICA, som ju är ett mer kapitalistiskt företag än COOP.  Det fick mig att tänka. Det är himla underligt att en massa kristna blivit upprörda över ett harmlöst skämt, men inte upprörs över att ICA utnyttjar det kristna budskapet för hänsynslöst ocker! Kapitalismen, de senaste seklens inkarnation av Mammon, orsakar väldigt mycket mer lidande än en så många skämt på vår bekostnad.

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s