Mer om aktionen

Vi gick in för att ha en minnesstund för alla de människor som dör utav svensk vapenproduktion och för att påbörja en ombyggnation av området. Vår önskan är att det skulle lukta mindre död och mer himmel därinne. Vi höll en minnesstund och började utrusta området med fritidsgrejer som kubbspel och picnic-platser.

 

En sån här aktion kan se rätt överdriven ut. Var det verkligen nödvändigt att begår ett lagbrott för att uttryck en åsikt om vapenproduktionen? Ibland behöv det någon som skriker. Vi vet att Jesus vid ett tillfälle blev så förbannad på det system som han levde i att han ställde till en ett smärre kaos i Jerusalems tempel. Den heligaste platsen i hela Israel. På ett sätt är vapenfabriken Bofors det heligaste som finns i Karlskoga (rätta mig gärna om det inte är så Karlskogabor). Fabriken ger arbete och liv till bygden. Jag vet hur det blir i en ort när ett bruk stänger, jag är uppvuxen nära en f.d. Bruksort och har på nära håll sett det missmod som gror när en stor arbetsgivare ger sig av. Men jag fattar inte hur det ska vara så svårt för det ekonomist starka företaget som BAE systems är att börja producera något annat än prylar som bara leder till död. Karlskogabornas bröd är afganers, indiers, pakistaniers och egyptiers död. Sverige ökade sin vapenexport med 300% efter att irakkriget inleddes 2001. Och det känns inte okej, det måste finnas andra lösningar.

 

Därför ville vi hedra de drabbade. En bra plats var att göra det på den plats där vapnen tillverkas. Vi ville visa BAE att vi som är medborgare i sverige inte kan acceptera den verksamhet som pågår där inne och jag som kristen kunde verkligen inte sitta still när något sånt sker. Jag följer fredsfursten och denna gång ledde vägen in genom ett hål i ett staket.

 

Men om det är något som är överdrivet så är det inte att ett gäng aktivister gick in på området utanför fabriken, bredde ut en pic-nic-filt, ställde upp ett kubbspel utan att BAE kommer undan med att tjäna pengar på krig och död. Det är överdrivet att det finns en försvarsexportmyndighet som för statliga pengar för att bedriva lobbyverksamhet för svensktillverkade vapen. Kanske är detta anledningen till att sverige exporterar flest vapen per person

 

 

Så igår ställdes fem personer inför rätta, anklagade för olaga intrång. Det var första gången jag ställdes inför rätta och det kändes underligt att vara åtalad. Att behöva försvara en handling som för mig inte är speciellt problemfylld. Vi som stod åtalade utnyttjade tiden i rätten för att förklara våra handlingar och vi vill att budskapen, både om vår aktion och om vad företagen pysslar med – ska spridas.

 

Det är här ni läsaren kommer in i bilden, sprid, länkar om aktionen, berätta för vänner, läs på om vapenproduktion själva. Lås bara inte vapenföretagen komma undan med sin smutsiga produktion i tystnad.

Annonser

2 reaktioner på ”Mer om aktionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.