Elof: John H Yoders övergrepp

Det är knappast någon hemlighet att jag och många med mig som delar kristen underjords längtan, samt på senare år börjat intressera sig för kopplingen mellan kyrka, stat, makt och Jesus har inspirerats av och lärt oss mycket via teologen John Howard Yoder, eller teologer som i sin tur har formats av honom.

Jag minns att vi nämnt det förr i något sammanhang men blev påmind om vikten av att tala öppet om de övergrepp som han i slutet av sin ”karriär” begick mot ett okänt antal kvinnor i hans närhet.

Rösterna går isär lite vad det faktiskt handlar om, och som så ofta är det lättare att lyssna på de röster som säger: ”det var egentligen inte så farligt, mer olämpligt” eller på andra sätt försöker sätta in hans agerande i gråzoner istället för att namnge dem med dess rätta, enkla och raka namn: sexuella övergrepp.

För att sammanfatta processen runt det dök det upp fler och fler vittnesmål om att Yoder hade begått övergrepp mot ett antal kvinnor. När han konfronterades erkände han och underordnade sig sin kyrkas diciplinära åtgärder. (Hurvida de berörda kvinnorna var med i denna process vet inte jag, men vi hoppas det) och återupptogs precis innan han dog igen som en aktiv kyrkomedlem.

Men ändå är problemet större än så, mäns våld mot kvinnor i kyrkliga kontexter är fortfarande ett stort problem. Därför vill jag länka vidare till information om Yoders övergrepp och några artiklar som handlar om att handskas med Yoders övergrepp.

Med detta sagt så tror jag att vi kan fortsätta inspireras av den forskning och det författarskap som Yoder producerat, men vi får aldrig sudda ut hans övergrepp och synd utan måsta låta detta också komma upp till ytan.

Om du varit utsatt för övergrepp i kyrklig kontext så hör av dig till någon ansvarig i det sammanhanget och berätta, det är aldrig ditt fel.

http://www.ourstoriesuntold.com/2013/07/17/whats-to-be-done-about-john-howard-yoder/?utm_source=buffer&utm_campaign=Buffer&utm_content=buffercc92c&utm_medium=twitter

http://www.jesusradicals.com/john-howard-yoder-and-sex-wrestling-with-the-contradictions/

http://peacetheology.net/john-h-yoder/john-howard-yoder%E2%80%99s-sexual-misconduct%E2%80%94part-four/

2 reaktioner på ”Elof: John H Yoders övergrepp

  1. Jag har tänkt en del på det här sedan jag läste inlägget. Det känns så svårt att förstå att en förebild visade sig vara något helt annat. Visst kan vi fortfarande ta till oss av Yoders undervisning, men likförbannat blir jag arg över att ingenting nånsin får vara enkelt. Kan inte en person som undervisar gott också leva gott, och hur kunde han leva så länge med en sån diskrepans mellan ord och handling?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.