Rasmus: En månad med matkostnad under 500:-

Från den 25 feb till den 25 mars så har jag bestämt mig för att inte handla mat, godis, dricka och liknande för mer än 500 kr. Hur ska jag klara mig i en månad på under 500 kr utan att gå och vara hungrig hela tiden då? Svaret är enkelt och det stavas dumpster diving!*

dumpstermat

Mat jag och en kompis hittade förra lördagen. Bl.a. en sopsäck full med bröd som inte gått ut i datum och 20 paket chokladkulor.

Varför gör jag det här då?

Ja, det är inte för att jag har slut på pengar. Inte heller är det direkt för att spara pengar, även om det blir en bieffekt. Nej, jag gör det för att det slängs så sjuka mängder bra mat. Mat som precis har passerat bästföre datumet och ibland inte ens det. Jag gör det för att klimatet på jorden blir allt sämre och det är hållbarare att äta upp maten än att slänga den. Jag gör det även för att människor svälter runt om i världen för att maten dom producerar skickas hit till oss. Och det är så sjukt att mat som har producerats på andra sidan jorden skickas hit bara för att slängas. Tänk vad mycket bättre det hade varit om den istället hade fått stanna kvar och hjälpt lokal befolkningen istället. Så som en solidarisk handling så försöker jag se till att det inte skickades hit i onödan.

Dumpster diving är också ett bra sätt att leva relativt självhushållande fast man bor i en stad. Självklart skulle jag helst se att det inte fanns mat att dyka efter i containrar, utan bara skräp som är tanken från början. Men nu finns det ju massa bra mat och då vill jag se till att använda upp den maten.

dumpsterMat

Trevligt med både yoghurt och müsli på samma gång 🙂

En annan aspekt på det hela är att jag tror att det kan vara bra att utmana sig själv i sin tillit på Guds omsorg om oss. Fast jag vet att det vanligtvis finns massa mat att hämta, så det alltid lite osäkert nästa gång jag åker till containern och alltså får jag öva mig i att lita på att Gud tar hand om mig. Det är väldigt lätt, tycker jag, att missa Gud i vardagen, men genom att göra sig mer beroende av Guds hjälp så kan man lära sig att se att Gud finns med i alla delar av livet.

Tillslut skulle jag vilja utmana och uppmana dig till att fundera över hur du lever och vad du handlar. Vi har fått ett uppdrag från Gud om att ta hand om den här jorden och det har vi inte lyckats så bra med de senaste två hundra åren. Men jag tror att vi, med Guds hjälp, har en möjlighet att börja leva mer hållbart och dela på resurserna så att fattigdomen utrotas. Vad tänker du? Hur ska vi ta hand om jorden? Vad tycker du om dumpster diving?

Jag återkommer efter den 25 mars med en utvärdering av hur jag tyckte det gick och med hur mycket pengar jag spenderade på mat.

Dumpstermat IMG_0128[1]

Massa olika grejer, vi fyllde två ikea-kassar och tre vanliga platspåsar.

Vill du läsa mer om dumpster diving eller inspireras till att prova själv så rekommenderar jag dessa sidor:

http://frigan.se/

http://dumpstr.at/

http://sopdykarinnan.tumblr.com/

http://trashwiki.org/en/Main_Page

*Dumpster diving är namnet på att gå runt och leta efter mat i butikers containrar.

2 reaktioner på ”Rasmus: En månad med matkostnad under 500:-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.