Rasmus: Vardagsrasismen

Igår visade svt uppdrag granskning en film om det småländska samhället Landsbro. Anledningen till att dom är och filmar i Landsbro är att det då när filmen spelades in precis hade öppnats ett asylboende på orten. Dom intervjuar flera ortsbor som nästan alla har hört rykten om att flyktingarna som kommer dit själ, slås, våldtar osv. Och flera ortsbor är rädda för att ta kontakt med flyktingarna.
Men allt eftersom filmen fortsätter så visar det sig att alla dessa rykten bara är just rykten. När filmarna pratar med polisen så får dom reda på att det inte har kommit in nå anmälningar om stölder som kan kopplas till dom asylsökande och inte heller har dom fått in nå anmälningar om snatterier. Inte heller ica butikens ägare säger att snatterier har förekommit.
Om du missade uppdrag granskning igår så tycker jag verkligen att du ska se det här.

 

Vad vill jag då ha sagt med att berätta om den här filmen?

Ryktena och osäkerheten som kommer fram från ortsbefolkningen i filmen är inte något som bara finns i Landsbro. Utan det är något som finns i hela vårt samhälle. Det finns många ute i vårt avlånga land som inte anser sig som rasister och som förkastar allt vad Hitler gjorde mot judar under andra världskriget. Men som ändå anser att dom vet precis hur ”dom där invandrarna är”, eller  att ”muslimer bara våldtar och stjäl”.

Rasismen finns där ute överallt i vårt samhälle. Det finns hos våra närmsta kompisar, hos våra mor- och farföräldrar, hos grannen och hos kassören på affären.  Alla tänker det inte som rasism, men det är dessa tankar och rykten som gör att vi distanserar oss till våra nya grannar som har flytt från krig och elände. Låt oss i ställe gå ut och möta dom med öppen famn och säga stopp när vi hör ryktena spridas.

 
”Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv.” 3 mos 19: 33-34

 

Läs även Kawa Zolfagarys debbatartikel i aftonbladet.

 

Annonser

3 kommentarer

 1. ”Men allt eftersom filmen fortsätter så visar det sig att alla dessa rykten bara är just rykten.”

  Snarare får man ju läsa artiklar på Avpixlat med riktiga anmälningar om mordförsök, knivslagsmål, eller höra om människor som Ali som våldtagits av andra flyktingar.

  För vi VET i Sverige att median inte gillar att skriva specifikt om asylsökande som begår brott, utan att de omtalas som alla andra. Så du har som Svensk ingen aning om ifall de begår fler våldsbrott eller inte.

  Men om du tittar på Norsk media så ser du något annat, tittar du på danmarks media ser du också något annat. SJÄLVKLART blir man då skeptisk och antar att samma sak gäller men döljs i sverige. 🙂

  • Att hänvisa till avpixlat för att bevisa flyktingars kriminalitet är ju inte direkt att vara kritisk. Avpixlat är ju om nått väldigt vinklat.

   Min tanke med blogginlägget var inte att bevisa att flyktingar inte gör några brott alls. Det finns säkert några få som begår kriminella handlingar, precis som det finns ”svenskar” som begår kriminella handlingar. Utan anledningen till att jag skrev inlägget var för att påvisa på rasismen som finns inbäddat i vårt samhälle och som vi måste lära oss att se hos oss själva och hos våra närmsta, så att vi kan få en förändring i samhället. En förändring som öppnar upp nationsgränserna och välkomnar våra syskon från andra delar av världen till den trygghet som finns här.

 2. Hej Rasmus!
  Gott att träffa dig i helgen. Skulle du vilja mejla eller kontakta mig på annat sätt? fred, martin


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s