Maja: Efterföljelsens ekonomi

We read the gospels as if we have no money and we spend our money as if we know nothing of the gospels.
John Haughey S.J.

Det här är ett alltså andra delen av en sammanfattning av den amerikanska, radikala mennonitteologen Ched Myers bibelstudium i Immanuelskyrkan 5/9 2012, ”working subversively in the mammon system”, om ”economic displeship”.

Ett tillfälle där Jesus tydligt talar om hur kapitalismen ersätts med gemenskap och relationer är Luk 16, i liknelsen om ”den ohederlige förvaltaren”, om ni känner till den (jag själv var typ ”har jag verkligen läst det här förrut??”)? Liknelsen handlar om en man som ska förvalta den rike mannens pengar (vi kan säga att han arbetade åt mammonsystemet. Vi kan också säga att förvaltaren är vi). Men, förvaltaren börjar på ett eller annat sätt förskingra den rikes förmögenhet, vilket inte låter bra i den rike mannens öron och därför blir förvaltaren strax därpå sparkad från sina uppgifter. Förvaltaren frågar sig vad han ska hitta på nu när han inte längre arbetar för den rika mannen. Vad ska han göra för att fortfarande bli välkomnad hem till andra människor? Jo, han utropar ett jubelår (3 mos 25)! Han börjar avskriva de fattiga människornas skulder, som inte är små → han ersätter kapitalismen med gemenskapen. Förvaltaren anses som ”ohederlig” eftersom han förvaltar det ohederliga systemet på ett klokt sätt. En förvaltare av det ohederliga.

Alltså, Luk 16:9, det enda sättet att använda mammon på är att subverse the system!
”Ja, jag säger er: använd den ohederlige mammon till att skaffa er vänner som tar emot er i evighetens hyddor när mammon lämnar er i sticket.”

Mammonsystemet kommer att falla! Det är dömt att misslyckas och i vems hyddor ska vi då bo..? Vårt jobb, som kristna, är att vara så trogna Skaparen att när systemet faller kommer vi välkomnas av dem som fortfarande bor i tält. Troheten praktiseras i våra vanor och vår vardag – i hur vi konsumerar och handlar. Och om vi inte kan förvalta vår privata ekonomi, hur ska vi då kunna stå upp för ett annat system (16:11f)?
Mammon är en trygghetsavgud och Gud är ganska tydlig med att vi inte ska ha några andra gudar vid sidan av Gud själv. Mammon vs manna, vad tror vi på?

”Ingen kan tjäna två Herrar. Antingen kommer han att hata den ena och älska den andra eller att hålla fast vid den ena och inte bry sig om den andra. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon” (Luk 16:13).

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s