Maja: Mammon vs manna

Ett lärjungadilemma är hur vi kristna, som bor i ett privilegierat i-land, troget ska följa Jesus i en ekonomisk kultur som är ohållbar, orättfärdig etc. Kyrkan har på många sätt blivit en lamslagen betraktare när mammon kör världen i fördärvet. Kapitalismen riskerar det ekologiska systemet och vårt sätt att förhålla oss till andra människor. Kapitalismen har ersatt den grundläggande gemenskapen. Och kyrkans uppgift att göra det motsatta – återupprätta och hela relationerna.

Hur verkar vi subversivt, dvs omvälvande & undergrävande i mammonekonomin? Hur berättar vi den alternativa berättelsen som världen så desperat behöver?
Jesus vet hur, och säger det till oss. Bibeln är full av anvisningar om efterföljelsens ekonomi. Det går inte att tjäna både Gud och mammon. Antingen kommer vi att hata den ena och älska den andra, eller hålla fast vid den ena och inte bry oss om den andra.

Det är goda nyheter för kyrkan att världen måste höra en annan berättelse än den mammon handlar om; för oss har uppenbarats en alternativ vision av världen – Guds ekonomi – sabbatsekonomin (2 Mos 16).

Då sa Herren till Mose: ”Jag ska låta det regna mat till er från himlen, så att folket varje dag kan gå ut och samla så mycket de behöver. Då kan jag sätta dem på prov och se om de rättar sig efter mina anvisningar eller inte.” (2 Mos 16:4)

Sabbatsekonomin handlar om att:

  • Gud förser!
  • I gengäld ska folket troget följa instruktionerna som Gud ger.
  • Folket ska dela rättvist och i rimliga proportioner (v.16-18)
  • De ska inte samla på sig gåvorna, dvs inte koncentrera dem (v.19)
  • Och de ska vila, hålla sabbaten, med andra ord med jämna mellanrum upphöra med arbete och konsumtion (bad news för mammon…). Detta för att påminna sig om nådens ekonomi (v.23ff).

Det här var en inledande del av Ched Myers bibelstudium ”working subversively in the mammon system”, om ”economic displeship” från häromdagen. Jag tyckte inte att det var tillräckligt många av er är där och har därför skrivit ihop en sammanfattning av vad som lärdes ut, såsom det lät i mina öron och formulerades i min anteckningsbok. Nästkommande delar kommer här på kristenunderjord under de närmsta dagarna. Vi träffades i är det sveriges rikaste frikyrka? och åtminstone hälften av deltagarna var pastorer i kyrkorna. Tänk va. Jag har säkerligen filtrerat bort Cheds radikalitet under processen men det var radikalt, tro mig. Nästa del kommer handla om en liknelse där människosonen berättar för oss om hur vi ersätter mammon mot manna.

Annonser

3 kommentarer

  1. gött! ser fram emot fortsättningen.

  2. Väldigt intressant! Ska eftertänksamt följa fortsättningen.

  3. Jag säger: Amen!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s