Debattartikel: När blir Frizon vegetariskt?

Publicerad i Dagen.

Årets Frizonfestival har varit en riktigt rolig upplevelse och vi vill tacka arrangörerna för fantastiskt jobb. Vi vill dock ge en utmaning till nästa år. Frizon har i flera år uppmärksammat miljö- och rättvisefrågor. Det gällde även i år och vi från Virustältet ser med glädje på detta. Men finns det tillräcklig handling bakom orden?

Festivalen Way Out West, som ägde rum i Göteborg samtidigt som Frizon, har miljödiplomerats av Göteborgs stad flera gånger. Elen är från vindkraft, fordonen går på biogas, och alla matserveringar är Krav-märkta. I år tog festivalen även det uppmärksammade beslutet att enbart servera vegetarisk mat.

Ett logiskt initiativ. Animaliska produkter står för 18 procent av de globala växthusgasutsläppen enligt FAO, och FN har därför uppmanat till mer vegansk diet för att vi ska kunna mätta en växande befolkning samtidigt som vi möter klimathotet.

Animaliska produkter är ett stort resursslöseri. Enligt Svenska vegetariska föreningen krävs det minst tio gånger så mycket mark för att producera kött som att odla vegetabilier med motsvarande närings- och energiinnehåll. Därtill är mindre köttätande bra för både människors och djurs hälsa, och det är lätt att spara pengar om man handlar lokalodlat och efter säsong.

Way Out West beräknas att i ett enda slag ha minskat sin klimatpåverkan med 20 procent genom att enbart erbjuda vegetarisk kost. Kommer Frizon bli den andra eller trettionde festivalen att göra likadant? Om snacket om att vårda skapelsen och älska sin nästa i praktisk handling är på allvar är svaret uppenbart.

Maja Eström
Rasmus Eriksson
Gustaf Frisell
Micael Grenholm
Mattias Larsen
Jonathan Wiksten
Medverkande i Virustältet på Frizon

Annonser

1 kommentar

  1. Nice!! Stor glädje. Inte en dag för sent.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s