(os)ympatiskt

snart är det dags igen för os, och som vanligt är det utåt sett en folkfest och en ädel tillställning för idrottare över hela världen. bakom kulisserna ser det dock lite annorlunda ut, och där finner man mammon och nationalstaten i tätt samarbete för att undanröja alla ”oönskade” inslag kommande veckor. det har exempelvis anställts 300 speciella varumärkespoliser, som ser till att ord som ”gold”, ”silver”, ”summer” och ”london” inte används av företag som inte sponsrar spektaklet (stackars mcdonalds, BP och adidas kan ju förlora pengar…). för den som skulle bryta mot varumärkesskyddet kan böter upp till £20000 vänta. 

men även de som samarbetat med storföretagen kan råka illa ut, vilket konstnären darren cullen gjort. av rädsla för att cullen ska måla grafitti under os har polisen beslagtagit hans telefon, dator, surfplatta och sonens dator samt förbjudit honom att åka tåg, spårvagn och tunnelbana och komma nära något os-evenemang. håll då i minnet att cullen enligt svd tidigare arbetat med kampanjer för en av os största sponsorer. 

det är givetvis inget nytt under solen; 2008 fördrevs hemlösa från beijings gator och hus revs under högljudda protester då man skulle göra rum för os-anläggningarna. 2010 i vancouver ”rensade” de också bort ”oönskade inslag” som hemlösa innan os drog igång. allt sponsrat av några av världens vidrigaste företag.

bröd och skådespel åt folket, men till vilket pris?

som Jesusefterföljare är jag väldigt kluven inför evenemanget, då det centrala (själva idrotten) lockar men allt runtomkring ger mig stor avsmak. troligen kommer jag titta en del, framförallt på simning o bordtennis, men med styng av dåligt samvete över hur vi människor låter rädsla och mammon styra världen istället för Gud, den ende Ledaren. 

Annonser

4 kommentarer

  1. Nice, bra text!

  2. […] – Kristen Underjord […]

  3. http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-19023104

  4. Grymt bra & tänktvärd text!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s