Röster från flyktingförvaren

Text av Aktion mot deportation.

Oftast är de placerade i utkanterna, dessa byggnader med inlåsta liv. På kartan syns partier av skog och industriområden, vägbeskrivningarna leder ut till pendeltågets slutstation in på småvägar och bakgårdar. Flen, Märsta, Åstorp, Gävle och Kållered har en sak gemensamt: de bär på Sveriges våldsamt bultande hjärta.

Måndagen den 18 juni, under NoBorder-veckan höll Aktion Mot Deportation Stockholm en solidaritetsdemonstration utanför flyktingförvaret i Märsta. Tal från inlåsta flyktingar som pratade via sina mobiltelefoner sändes live.

En av de inspärrade flyktingarna som skulle medverka, Salam, berättar för Fria Tidningen hur han fördes till ett förhörsrum där han av förvarets teamledare, handläggare och beslutsfattare pressades på uppgifter om vilka som stod bakom måndagens aktion. Han uppmanades att avstå från att vittna om förhållandena i Märsta. Salam berättar till Fria tidningen att han fick höra från förvarets personal: ”Tänk på din fru, tänk på din fru och din dotter” när han sa att han skulle tala trots personalens uppmaningar.

”Sedan sa de också att jag skulle förhöras igen och placeras i polisens häkte om jag talade. De berättade för mig att de enligt utlänningslagen har rätt att göra så, berättar Salam Mohammed Ali.”

Förvar

Samma dag försvann Abdulaziz, en av de som hade stått innanför fönstret på avdelningen och tittat på demonstrationen. När hans vänner frågade vad som hade hänt med honom sa personalen att han hade tagits till häktet. Han skulle utvisas till Libyen den 26 juni tillsammans med tre andra flyktingar. Det var personalchefen Christer och teamledaren som hade kontaktat polisen och sett till att Abdulaziz skulle tillbringa sina sista dagar innan utvisningen i häktet. Personalen har även hotat med att fönsterglasen skall bytas mot tonade glas för att hindra att man ser de inlåsta utifrån.

Aktion mot deportation har startat bloggen Riv alla förvar om ska vara en samlings plats för de individuella berättelser som tillsammans bildar ett mönster, ett nät som ska fånga Sveriges och EU:s våldsamma grund och vardag.

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s