Luther hade fel

Det är inte alla som vet att Luther ville ta bort en bok ur Bibeln, men han kallade faktiskt Jakobsbrevet för ”halmepistel” och begärde dess avkanonisering på grund av att han tyckte att det gick emot hans teologi. Jag däremot gillar Jakobsbrevet och förklarar varför Jakobs betoning på att tro utan gärningar är död inte behöver gå emot Paulus tal om att vi är frälsta av tro och inte av gärningar. Det är ingen frivillighet eller något bonusval att som kristen göra goda gärningar och stå upp för de fattiga, utan det är en nödvändig konsekvens av tron.

Annonser

5 kommentarer

 1. Han ville och tog bort rätt så många böcker inte bara Jakobsbrevet…

  • Inte tog väl Luther bort böcker? Det har jag aldrig hört, vilka då?

   • Det sägs att han ville ta bort Hebreerbrevet, Jakob, Judas och Uppenbarelseboken, men att han till slut inkluderade dem ändå, dock längst bak (något som kvarstår i tyska biblar än idag). http://en.wikipedia.org/wiki/Luther%27s_canon

    • Att han ville plocka bort flera brev/böcker visste jag, men på David lät det som att Luther faktisk hade uteslutit böcker och det gjorde mig lite förvirrad. Tack för förtydligandet!

 2. Flera av de böcker som han ansåg som apokryfer i gamla testamentet togs bort ur bibeln men finns fortfarande med i de flesta bibelkanon, var inte bara NT böcker.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s