#blockad: Who are the bad guys?

Mattlo och ordningsmakten

Mattlo och ordningsmakten

Förra året kom den absurda nyheten att Irak vädjar till Sverige att stoppa tvångsutvisningar till deras land. Att UNHCR, Europadomstolen för mänskliga rättigheter, Amnesty, Röda korset, Sveriges Kristna Råd med flera är starkt kritiska till Sveriges tvångsutvisningar till Irak var redan känt, men nu bad alltså även mottagarlandet om att Sverige skulle sluta med detta. Om folk vill återvända till Irak frivilligt får de naturligtvis göra det, men att Sverige tvingar ut folk som många gånger säger att de hotas av lidande eller till och med död i detta krigs- och terrordrabbade land, det var Iraks egna regering högst kritisk till.

Tvångsutvisningarna fortsatte dock.

Inte så långt därefter dödades Khaled Khodena av terrorister genom halshuggning i Irak. Khaled hade sökt asyl i Sverige men fått ansökan avslagen. Han hade vädjat till Migrationsverket och pekade på att han tillhörde den religiösa minoriteten ezidi och att terrorister var ute efter honom pga hans stöd till den amerikanska krigsmakten. Men Migrationsverket ansåg att det inte fanns någon hotbild mot honom. Sen halshöggs han alltså, och lämnade efter sig en sex månader gammal son.

Hoppsan, Migrationsverket hade fel.
Jaja, de har ändå inget juridiskt ansvar för om de tvångsutvisade överlever eller inte i mottagarlandet. Tvångsutvisningarna till Irak fortsatte.

Migrationsverkets medverkan till mord verkar inte ha lett till någon större aktsamhet. Kort därefter ville de utvisa ett lesbiskt par till Irak, trots förföljelsen mot HBTQ-personer där. Tvångsutvisningar av kristna fortsätter likväl trots att Svenska kyrkan och Sveriges kristna råd kraftigt motsatt sig detta sedan 2007 tillsammans med många andra organisationer. Och som sagt är flera organisationer och organ kritiska till tvångsutvisningar till Irak överhuvudtaget.

image

Därför blockerade vi igår förvaren i Märsta och Flen från vilka ca 15 irakier skulle transporteras till en flygplats (oklart vilken) för deportation. Redan när jag kom till Märsta station blev jag stoppad och utfrågad av polisen. Att stå för UNHCR:s, människorättsorganisationers och inte minst Guds Rikes åsikter, det var att stå på fel sida lagen. Plötsligt var man the bad guy. För enligt lagen ska Sverige bryta mot Iraks, UNHCR:s och Guds vilja. Och polisen ska upprätthålla den lagen. Vad den än säger. ”Jag får inte ha en åsikt i den här uniformen”, sa en av poliserna till oss. ”Vissa gånger gör man uppdrag som är kul, andra gånger uppdrag som är mindre kul.”

Åsikter var det dock tydligt att poliserna hade (något som är ganska naturligt, hur stänger man av dem egentligen?). På varsin sida av avspärrningsbandet pratade vi en hel del med dem, och vid ett tillfälle blev det en rätt intensiv debatt. De sa saker som ”Varför står ni här istället för att arbeta politiskt?” ”Vi gör bara vårt jobb. Vi kan inte välja vilka uppdrag vi ska och inte ska följa.” ”Vad vet ni om de som ska deporteras? Hur kan ni vara säkra på att de kommer få det så dåligt i Irak?”

På det svarade vi att vi jobbar också politiskt och att blockaden är sista utvägen för att rädda dem som lagbeslut inte hinner rädda; att en handling inte blir mer moralisk för att man lyder en omoralisk order (i Nürnberg var den vanligaste undanflykten ”jag lydde bara order”); och så berättade vi om Isam.

Jonas Bergström hade intervjuat Isam strax innan blockaden. Han var en av dem som skulle utvisas. Jonas skriver:

Isam flydde från Irak efter att han bror avrättats och han själv blivit hotat av en militant terrorgrupp. Han har lagt fram bevis för detta till Migrationsverket, men de har valt att inte tro på hans historia.

När Isam kom till Sverige trodde han att han var i trygghet. Han bildade familj, skaffade nya vänner och startade ett nytt liv här. Men det avbröts när han fick avslag på sin asylansökan och låstes in på Migrationsverkets förvar i Märsta för 1,5 månad sen.

”Jag känner mig besviken. Jag har återvänt till samma punkt där jag var på innan, fast värre. Nu är jag hotat av terrorister och av svensk polis.”

”Om jag utvisas till Irak ikväll kommer jag bli torterad och dödad. Jag kommer möta samma öde som min vän Mustafa. Efter att han deporterats till Irak från Sverige blev han kidnappad och sedan dess har ingen hört något från honom.”

Jag läste upp allt detta för polisen. Deras omedelbara reaktion var ”Hur vet ni att han inte ljuger? Migrationsverket har gjort en bedömning som bygger på mer än hans version enbart, och det är den bedömningen vi måste lita på.” Men Migrationsverkets bedömning strider mot UNHCR, Iraks regering och massa NGOs. De utvisade Khaled Khodeni till döden. Att de ens tar risken att tvångsutvisa Isam trots hans desperata vädjan är för mig obegripligt. Jag tar hellre emot tusen personer som ljuger om förföljelse än att utvisa en enda till förföljelse. För Migrationsverket verkar det motsatta gälla, hellre utvisa folk till döden än att riskera att vi välkomnar någon som ljugit.

image

Timmarna gick. Vi fick rapporter från Flen där det tyvärr gick mycket mer stökigt till. Polisen använde batonger och hund, och en person blev så allvarligt biten att han hamnade på sjukhus (stark bild av såret här). En av oss frågade oroligt polisen om de hade hund även där i Märsta, något de inte hade. Senare utbrast en polis ”Voff voff!” Osmakligt, minst sagt.

Vi stannade varje bil som åkte ut ur området och kontrollerade att de inte innehöll några flyktingar. En civilpolis som körde ut vevade ner rutan och sa ”Vi har bara kaffe här, det är okej va?”. De såg det tydligen som en lek. Sjukt.

Plötsligt började saker röra på sig. En polisbil fullsatt med folk började åka mot utgången. Vi hade hört att några av oss sett flyktingarna komma ut. Det var dags. Vi tog varandra i armkrok och blockerade varandra. Två stora poliser kom emot oss med den fullsatta polisbilen bakom sig och sa ”Nu får ni ta och flytta på er!” Vi stöd stilla förstås, tysta. De började knuffa oss åt sidan medan bilen åkte upp mot gräsmattan. Vi försökte ta oss upp dit men polismännen kämpade emot. Vi stod där och knuffades ett tag i vägen för polisbilen. Plötsligt öppnades bildörrarna. Det var bara poliser där. De som brottats med oss hoppade in i bilen, och så körde den tio meter bort och parkerade bakom oss. Det var en avledningsmanöver. De fejkade. Lurade oss.

Ryktet gick att deportationen redan ägt rum. Två bilar åkte ut på en väg som vi inte hade blockerat eftersom vi visste att den inte ledde någonstans. Men kanske vi hade fel? Kanske den ledde någonstans? Varför var i så fall polisen kvar? Det gick ytterligare typ två timmar. Bilen fylld med poliser bara stod still med alla poliser i. Vilken meningslös dag på jobbet tänkte jag. Att lura aktivister och sedan sitta stilla och göra ingenting kan inte vara de mest ädla arbetsuppgifterna ens för en polis.

Till slut rev de avspärrningarna och åkte hem. De hade varit kvar så länge för att vi inte skulle följa efter bilarna med flyktingarna, som mycket riktigt hade stuckit på den väg vi trodde inte gick någonstans. De lurade oss igen.

Ingen av oss blev hundbiten i alla fall. Och flera av poliserna var trevliga och tillmötesgående när vi pratade med dem. Jag är glad att det inte blev några oroligheter. Men fortfarande betedde polisen sig flera gånger ganska märkligt. Och framför allt hade de inga större betänkligheter att lyda en fullständigt omoralisk order.

Läs även Josefine Arenius och Mattlos reflektioner kring detta.

Uppdatering: Idag (fredag) har Dagen skrivit tre bra artiklar om detta som verkligen rekommenderas.

Annonser

2 kommentarer

  1. […] Mattl på flyktingbloggen, Mattlo igen, Niclas på flyktingbloggen, Niclas igen, Hela Pingsten, Kristen underjord, Aftonbladet och Eskilstunakuriren. window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s