The Green Revolution (del 3)

”Sanctity was what really mattered and any program of social change must emphasize sanctity and community” sa Peter Maurin till Dorothy Day när han förklarade tanken bakom sin revolution.

Peter Maurin hade en mycket konkret lösning på hur samhällets problem ska lösas – vi ska återvända till landet. På landet finns alltid sysselsättning, sa han. Man var tvungen att återvända till landet för att återupprätta rättvisan och ta avstånd från exploateringen av marken och dess invånare. Återvända till landet eftersom staden var källan till centraliseringen, alienationen, oväsendet och den andliga döden. Industrialisering kväser människans inneboende möjligheter, t.ex till kreativitet och gemenskap. Människans själva väsens förminskas. På landet skulle människor leva i gemenskap i kommuniteter, där de kunde utvecklas tillsammans. Det skulle upprättas ”agronomiska universitet” som han kallade det. Centralt i de här universitetet stod de tre c:na ”cult, culture, cultivation”.

(Trots detta finns de flesta Catholic Worker-kommuniteterna idag i urbana miljöer där de driver soppkök och härbärgen. Rörelsen hoppade alltså inte på Maurins idé.)

Jaha, tänker ni kanske. Är lösningen på hela världens problem att lämna civilisationen och förflytta oss 200 år tillbaka i tiden??! Jag vet faktiskt inte om det är så eller inte. Jag tror syftet med Maurins vision är att människor ska finna och uppleva vilka de egentligen är; i sin fullhet som människa. I sammanhang som ger rum till ett kristet lärjungaskap och en värld där Gud kan förverkliga sina syften med människan. Självförverkligandet handlar för Maurin om att utvecklas i kärlek och tillbedjan, uttryckta på sitt eget sätt. För att det ska vara möjligt krävs att omständigheterna tillåter detta.

Annonser

2 kommentarer

  1. De här inläggen om catholic worker är väldigt intressanta, tack för dem!

    • kul att det passar odlaren 🙂


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s