Ola: I Guds Rike är ingen människa illegal!

Hämtad från Övre salen.

Sveriges asylpolitik är inhuman! Speciellt om man ser det i ljuset av vad Jesus och hans tidiga efterföljare predikade och levde.

Vi är nog många som på olika sätt insett att regeringen, oavsett politisk färg, ständigt verkar bedriva en politik som gör många asylsökande flyktingar till brottslingar. Och de får ju även fett med hjälp av resten av Europa genom Frontex osv. I Sverige tvingas människor på flykt att leva gömda utan rätt till läkarvård (utöver viss akutvård), bostad eller mat! Samma människor kommer antingen från krigshärjade länder, riskerar förföljelse eller kanske bara kommer tvingas leva ett helt odrägligt liv. Staten, med Migrationsverket och polisen i spetsen, bedriver i många fall en hetsjakt på människor, vilket tvingar dem att gå underjord och alltså mer och mer ut i marginalen. Familjer tvingas leva under ofantlig press, som i många fall också starkt påverkat deras barn och drivit dem till bl.a. apati.
I vissa fall hamnar människor i, av staten upprättade, fängelser för flyktingar där de förvaras till dess de med våld och med droger i kroppen och kedjor kring fötter och händer transporteras till ett hemligt chartrat plan som flyger dem rakt ut i osäkerheten. Människor väcks mitt i natten och vips! befinner de sig på väg till Arlanda och vidare mot nya förtryck och kanske död i det land de en gång flytt ifrån. Ibland (just nu väldigt ofta) går det så långt att enkla hederliga medborgare säger STOPP! det här måste upphöra NU! “Just dessa människor (ofta minoritetsgrupper som riskerar förföljelse) kan inte tvingas ut till en oviss framtid!” Samma medborgare kanske också ser krisen så stor att det enda som kanske kan hindra detta är att med sina kroppar (utan våld mot andra människor) stå i vägen för dessa transporter från flyktingförvar till flygplatsen. Då möts man av batongslag, pepparspray och hånande ord! Man riskerar att bli dragen i håret, få revben knäckta, sin bil sönderslagen och faktiskt också hamna i arresten.
Mitt i allt detta lever många i bubblan att Sverige har en fantastisk och human flykting- och asylpolitik! Medan vi egentligen lever i ett land som hjälper till att dela upp människor i legala och illegala! Önskvärda och icke önskvärda! Människan börjar tappa värde och existerar bara om de har en pappersbit som ger dem rätt att vara här!
Väljer man att säga ifrån är man inte heller något värt utan får agera slagpåse i ett inhumant och demoniskt system som formar robotar att ta inhumana beslut och begå våldsgärningar i statens namn.
Som Jesusefterföljare kan vi inte bara se på! Våra rop på hjälp och böner går till vår Gud som ständigt står på den svages sida och vars son själv levt som flykting. Och som tillhörde ett förtryckt folk som har lång historia som flyktingar i exil. Vi påminns ständigt framförallt i Gamla testamentet om hur Gud står på flyktingens sida och hur vi som Guds folk ska göra detsamma! Jubelåret gäller även dessa!
Som efterföljare av Jesus finns det många saker vi kan göra! Om vi inte pallar (eller tycker att det är rätt) att ställa oss i vägen för orättvisan (likt barnmorskorna som gömde barnen för att de skulle undslippa döden, Johannes och Petrus inför stora rådet och inte minst Jesus i templet) kan vi alltid som privatperson eller kyrka bidra med matkassar, ge tak över huvudet, bidra med pengar till SL-kort, hjälpa till vid möte med myndigheter m.m. Många av oss gör det säkert. Därför bjuder vi också in medlemmar från den världsvida kyrkan att fira mässa utanför migrationsverket i Solna första torsdagen i varje månad. Vi ses kl 7:30 vid pendeltågsstationen i Solna, uppgång långt bak, för gemensam promenad till migrationsverkets personalingång.
Vi läser en tidebön sammansatt för detta tillfälle (hämtad från Kristen Underjords “Alternativa tideböner) och delar Herrens måltid (förrättas oftast av någon präst från Svenska kyrkan). Som en förlängning på denna gemenskapsmåltid och för att föregå med ett gott exempel bjuder vi också oftast på bullar.
Vad vi anser oss göra när vi läser de psalmerna och andra bibeltexter till bön är att identifiera vår egen skuld till det dåliga system som nu råder. Vi ber om förlåtelse och omvändelse, men också om styrka att gå Guds väg och att dennes rike skall skynda att komma; den dagen råder frihet, rättvisa och glädje! Långt bort från tandagnisslan, hunger och sökande efter skydd! Än är inte denna dag här, därför låter vi tårarna falla längs kinden. Vi gråter tillsammans med Gud och de förföljda, men vi peppar varandra att i bön och arbete försöka att göra situationen lite mer uthärdlig för våra syskon på flykt från förföljelse, krig, hunger och fattigdom. Vi ber också att institutionen Migrationsverket, och det politiska system som är intrasslat i denna soppa ska smidas om till det  hjälpmedel för en öppenhet och gästfrihet vi tror kännetecknar vår Gud. Att de krafter som nu styr ska falla!
Vår bön blir också en manifestation, ett sätt att säga ifrån, därav platsen för mässan. Vi använder oss av denna tusenåriga tradition för att uppmärksamma och hörsamma Guds röst till oss, migrationsverkets anställda och de förtryckta.
Så hjärtligt välkomna att förena er i bön för en radikalt humanare flyktingpolitik! Ta med farmor, morfar, lärare, grannar, föräldrar eller barn. ALLA ÄR VÄLKOMNA!
Bor du inte i närheten av Stockholm vill jag bara peppa dig att göra som i Malmö där också de firar mässa utanför personalingången till migrationsverket. Liknande mässor planeras också i framtiden i såväl Uppsala och Göteborg.
FRED OCH KÄRLEK UNDER HERREN JESU BANÉR!
av Ola Elmquist
Annonser

5 kommentarer

 1. Hur får man kontakt med ansvariga i Malmö? Frälsningssoldat (kandidat) Tobias, är absolut villig att närvara i denna stund.

 2. Visst är det lätt att drömma. Där är en miljard muslimer i Arabvärld och Afrika som vill hit och det är inte ett dugg rättvist mot dem att en mikroskopisk del har lyckats komma hit.Så – ska alla hit eller var går gränsen?

  Tänker du lite bortom öronen vet du att den enda möjlighet är att ge dem chans till ett bättre liv där de bor. Bjud in driftiga personer hit för att under ett par år lära sig hur man förbättrar sitt hemland, för att sedan återvända med möjlighet att göra nytta.

  • Då jag är osäker på mig själv när jag säger detta, men 2/3 (kan även vara 1/3) av flyktingarna, söker sig hem igen på nytt när det finns ekonomisk möjlighet och stabilitet i hemlandet, även om det är 1/3, så utgör det ändå en stor del av flyktingsantalet. Jag håller med dig i att man kan rusta upp i deras hemländer. Första som kan göras, är att stoppa imperialismens blodiga krig, som är den största anledningen till varför så människor väljer att fly. Dessutom, tror jag det inte stämmer att det är en miljard muslimer som vill fly/emigrera till ett land som Sverige. För normalt sett vill man helst kunna ha möjlighet att bo kvar i det egna landet.

   Som ordspråket säger: ”Borta bra, men hemma bäst”.

  • På vilket sätt utesluter mottagandet av flyktingar och bistånd varandra?


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s