Micael: Rikedomens synd, del 2: Stöld

Du skall inte stjäla. (2 Mos 20:15)

De tidiga kristna predikade att rikedom är stöld och att gåvor till de fattiga är att ge tillbaka vad man har stulit från dem. Kyrkofadern Ambrosius skrev: ”Det är inte av ditt goda som du ger åt den fattige. Det är en del av hans eget, som du ger tillbaka till honom”. Han sade även: ”Naturen skapar gemensam rikedom. Stöld skapar privat rikedom.” Basileios den store skrev: ”När någon tar en mans kläder kallar vi honom för en tjuv. Och någon som skulle kunna klä den nakne men inte gör det – skall inte han förtjäna samma namn? Brödet i din skål hör till den hungrige, kappan i din garderob hör till den nakne, skorna du låter ruttna hör till den barfota, pengarna i ditt förråd hör till den nödlidande.”

Detta har Bibliskt stöd. Hes 18:7 och 16 likställer rån med att inte ge till de fattiga fast man kan: ”Om han inte rånar någon utan ger sitt bröd åt den hungrige och klär den nakne… då är han rättfärdig och skall förvisso få leva”. Om du är rik medan folk hungrar har du rånat mat från dem.

Av denna anledning brukade Vincent de Paul, när han gav bröd till tiggare, gå ner på knä och be dem att förlåta honom. Det är nog en sund inställning. Vad har vi för rätt att äga överflöd medan de hungrar? Ingen svälter frivilligt, anledningen till att folk har för lite är att några andra har tagit för mycket. Vi bör inte förvänta oss ett tack från dem vi ger bistånd till, de bör förvänta sig ett förlåt av oss.

Det är inte så många rika som inser att de är tjuvar. Den vanliga definitionen av stöld är att man direkt tar något från någon annan, och det har de flesta aldrig gjort. Men är det inte stöld att även vägra lämna tillbaka det någon annan har stulit, som Basileios påpekar? Och är det inte stöld att betala alldeles för lite för en vara? Bibeln är rätt sträng mot dem som lurar andra för ekonomisk vinning.

Ni skall inte göra orätt när ni dömer i fråga om längd, vikt eller rymd. Rätt våg, rätta vikter, rätt efa, rätt hin-mått skall ni ha. (3 Mos 19:35-36)

Herren avskyr två slags vikter, falsk våg är av ondo. (Ords 20:23)

Vore jag rättfärdig om jag tillät orätt våg och falska vikter i väskan? (Mika 6:11)

Jeremia ropar verop över dem som inte låter arbetarna få bra villkor:

Ve den som bygger sitt hus med orättfärdighet och sina salar med orätt, som låter sin nästa arbeta för ingenting och inte ger honom hans lön. (Jer 22:13)

Detta ser vi om och om igen i världen idag, jag är själv engagerad i en kampanj som uppmärksammar vidriga arbetsförhållanden och extremt låga löner i elektronikindustrin, och samma fenomen ser vi i de flesta industrier som involverar produktion utanför Västvärlden. När vi betalar mindre för en vara som inte är rättvist handlad (fair trade) istället för att köpa en rättvis handlad, begår vi en stöld. Vi betalar ju inte varans rätta pris! Vi snor en del av den!

Anledningen till att Afrika är den fattigaste kontinenten idag är inte att afrikaner är latare än andra utan att de har blivit utsugna av främst västerlänningar (ironiskt nog är det vi i väst som är latast, vi har kortast arbetsdagar och längst semestrar). Fattiga länder har idag oöverskådliga skulder till rika länder. Vårt bistånd kompenserar inte ens det. Men det är vi som har en skuld till dem, att inte ge till de fattiga är att råna från dem. De som har brist på tillgångar har det inte frivilligt, och våra rikedomar är till för att ges till dem. Det enda vettiga vi kan göra med våra tillgångar är att ge tillbaka dem till deras rättmätiga innehavare – de fattiga!

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s