Micael: Rikedomens synd, del 1: Girighet

Ty inifrån, från människans hjärta, utgår onda tankar, otukt, stöld, mord, äktenskapsbrott, girighet… (Mark 7:21-22)

De har blivit uppfyllda av allt slags orättfärdighet, ondska, girighet… (Rom 1:29)

Ja, girigheten radas upp om och om igen som en synd. Girighet innebär ekonomisk egoism, att vilja ha pengar, prylar och resurser för sig själv. Girighet är kärlek till pengar, ett sug efter rikedom. Det är girigheten som gör att vi vägrar ge åt de fattiga även fast vi kan, vilket Bibeln klassar som en klar synd:

Se till att inte denna onda tanke uppstår i ditt hjärta: ”Det sjunde året, friåret, är nära”, och du så ser med ont öga på din fattige broder och inte ger honom något. Han kan då ropa till Herren mot dig, och synd kommer att vila på dig. (5 Mos 15:9)

Dock bekymrar sig rika kristna inte nämnvärt över att Bibeln svartmålar girigheten så mycket. Man kan vara rik utan att vara girig, menar man. Resonemanget är detsamma som det ovan gällande den bildliga tolkningen av ”sälj allt du äger”: man kan sälja allt i hjärtat utan att behöva göra det på riktigt, man kan äga överflöd utan att ha begär till det (girighet är ju begär till rikedom). Men vi såg ovan att detta resonemang faller pladask. Om man är rik och inte är girig, varför behåller man då rikedomen i en värld där miljoner människor svälter? Hur kan man inte ha rikedomen i hjärtat som rik när Jesus säger att vårt hjärta är där vår skatt är? Om man inte vill vara rik (girighet = vilja vara rik), varför är man då rik? Svaret är enkelt: man har trots allt ett sug efter rikedomen innerst inne, man är girig även om man inte vill erkänna det. Detta är synd, mycket synd.

Girighet leder till överflöd, och de som äger överflöd är giriga. En text som visar på detta samband är Luk 12:15:

”Se till att ni aktar er för allt slags girighet, ty en människas liv består inte i att hon har överflöd på ägodelar.”

Om man på allvar inte var girig som rik skulle man inte vara rik särskilt länge, för när man inser det enorma behovet världens fattiga har säljer man allt man äger och ge pengarna till dem. Men nu är vi, även om vi inte vill erkänna det, väldigt giriga.

Dock behöver girighet inte vara synonymt med rikedom. Även folk som inte är rika kan vara giriga. Inte bara den som är rik utan också den som vill bli rik är girig. Båda är synd. Och båda kan motverkas genom att man i Guds kraft visar på varandras behov och älskar varandra. Girigheten smälter bort när man ser de desperata behoven som världens fattiga har, jag har mött många rika som på allvar funderat på att sälja allt de äger när de besökt slumområden i de mest fattigaste länder. Men genom att återgå till det vanliga livet tränger man så småningom bort de tankarna.

Motsatsen till girighet är generositet. Eftersom girighet är ekonomisk egoism är motsatsen att tänka på andras ekonomiska behov. Ingen kristen säger emot att vi ska vara så lite giriga och så mycket generösa som möjligt. Och ju mindre giriga vi är, desto mer generösa är vi och desto mer ger vi till de fattiga. Det är alla med på. Nå, om vi ska vara så goda som möjligt måste vi därmed med Guds hjälp vara så generösa att vi ger bort allt tills vi bara har det nödvändigaste kvar. Om vi inte är ett dugg giriga ger vi därmed bort allt utom mat och kläder. Däremot, om vi är lite giriga behåller vi saker vi egentligen inte behöver. Detta innebär alltså att rikedom är girighet i praktiken, att om man inte är girig är man inte heller rik. Om man inte är girig står man inte ut med att ha överflöd på ägodelar utan skänker mer än gärna bort det till dem som lider nöd. Jesus hjälper oss gärna med detta.

Annonser

5 kommentarer

 1. Bra skrivet. Behövs mer undervisning kring girighet och pengar. Men jag har en fundering bara kring det att med ägande. Jag kan hallå med om att kläder och mat är det enda vi behöver. Men är det fel, att som jag som bor så landet där det knappt inte finns någon lokaltrafik, äger en bil? Som jag behöver för att ta mig till kyrkan en mil bort och till mitt ledsagarjobb som oxå är en mil bort? Kan det inte vara så att det faktiskt kan finnas lite olika behov beroende på vart i världen man befinner sig? Självklart behöver jag inte mer än kläder och mat för att överleva, men hur kul skulle ett sådant liv vara?
  Det här är inte nån direkt kritik mot det du skrivit utan mest lite tankar som det väckte.
  Frid!

 2. Och hur gjorde egentligen de första kristna i Jerusalem, som sålde allt de ägde och sedan samlades i hemmen? Vems hem, de var väl sålda?

  Att sälja ”allt” måste i någon mån vara relativt, tänker jag. På landsbygden behöver du (fortfarande) bil, i Sverige behöver du (fortfarande, vi får se vad växthuseffekten åstadkommer) ett hus eller en lägenhet med isolerade väggar. Men både bil och hus kan användas för andras väl, generöst. Sedan kan man tänka över vilka lyxartiklar man egentligen inte behöver.

 3. PS. Jag misstänker att artikelskribenten, och jag, och Rasmus, äger en dator. Det är en ytterst liten del av världens befolkning som har råd med en sådan 🙂

 4. carl: jag äger faktiskt ingen dator 😛 jag lånar andras ^^

 5. Rasmus och Carl: Bra frågor. De kristna i Jerusalem sålde allt, la pengarna i en gemensam pott och delade ut åt vars och ens behov, därefter kunde man köpa hus igen, skillnaden var att förut levde vissa i palats men andra i ruckel, nu hade ekonomisk utjämning skett. Jag har skrivit mycket mer om detta här, läs gärna det: http://helapingsten.wordpress.com/2009/09/15/rik-del-7-allt/

  Jag bojkottade dator i ett halvår innan jag insåg att lärjungarna hade en båt (dåtidens bil kan man väl säga, fast miljövänligare). Har skrivit mycket mer om detta här: http://helapingsten.wordpress.com/2009/11/17/rik-del-13-resurser-for-arbete/


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s