Radikalt lärjungaskap

Jesus vill ha lärjungar som är passionerade för honom och hans Rike, som hängivet lyder hans uppmaningar att älska sina fiender, ge allt till de fattiga, välsigna, förlåta, älska och betjäna och göra allt i ständig bön och åkallan. Vi ska inte vara halvhjärtade utan totalt hänge oss till att överflöda i goda gärningar. I världen finns så mycket elände och ondska, vi får inte ge upp utan kämpa för att leva heliga och radikala liv i Jesu efterföljd.

Som radikala lärjungar till herrarnas Herre kan vi inte anpassa oss efter denna mörka värld utan leva enligt Guds Rikes lagar och värderingar. Vår enda förebild ska vara Jesus, ingen annan. Han är fullkomligt syndfri och alltigenom god och betjänande, till skillnad från så många andra i den här världen.

”Ni har lämnat ert förra liv och lagt av den gamla människan som går under, bedragen av sina begär, och ni förnyas nu till ande och sinne. Ni har iklätt er den nya människan, som är skapad till likhet med Gud, i sann rättfärdighet och helighet.” (Ef 4:22-24)

Vi ska alltså leva heliga och rättfärdiga liv som inte styrs av våra begär utan av Guds Ande, ett liv sprängfyllt av goda gärningar och kärlek. Paulus fortsätter:

”Lägg därför bort lögnen och tala sanning med varandra, vi är ju varandras lemmar.” (v.25)

I en värld där lögn dagligen pumpas ut i media och där många lever en livsstil av snedvinkling, oärlighet och förtal måste vi ha nolltolerans och alltid tala sanning.

”Grips ni av vrede, så synda inte. Låt inte solen gå ner över er vrede och ge inte djävulen något tillfälle.” (v.26-27)

Vreden kommer ofta och attackerar oss, den blossar upp nästan vare sig vi vill det eller inte, men det vi kan välja är om den ska få utlopp i våra liv eller inte. Ickevåld innebär att inte ens

”Tjuven skall sluta stjäla och i stället arbeta och uträtta något nyttigt med sina händer, så att han har något att dela med sig åt den som behöver.” (v. 28)

Vårt samhälle kännetecknas av ett få-perspektiv, syftet med arbete är enligt det västerländska tänkandet profit, att tjäna pengar. Bibeln däremot har ett ge-perspektiv där syftet med arbete är att betjäna människor, dels genom arbetet i sig (att uträtta något nyttigt med sina händer) dels genom att dela sin lön med de fattiga. Att stjäla är någothemskt, och vad som är stöld avgörs inte av vad vår lag säger idag utan av vad Gud tycker: Hes 18:16 sätter likhetstecken mellan att låta bli att ge till de fattiga och att råna. SOm kyrkofadern Basileios skrev: ”När någon tar en mans kläder kallar vi honom för en tjuv. Och någon som skulle kunna klä den nakne men inte gör det – skall inte han förtjäna samma namn? Brödet i din skål hör till den hungrige, kappan i din garderob hör till den nakne, skorna du låter ruttna hör till den barfota, pengarna i ditt förråd hör till den nödlidande.”

”Låt inget oanständigt tal komma över era läppar, tala bara det som är gott och blir till välsignelse där sådan behövs, så att det blir till glädje för dem som hör på.” (v. 29)

Det snackas så mycket skit idag, långt utöver vad vi definierar som att snacka skit, och i mångt och mycket beror det på att vi snackar så mycket. Allt vi säger ska vara gott och bli till välsignelse. Allt! Vad kommer hända när kyrkan blir känd för att endast tala det som är gott och till glädje för dem som lyssnar?

”Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för förlossningens dag. Lägg bort all bitterhet, häftighet och vrede, allt skrikande och smädande och all annan ondska. Var i stället goda och barmhärtiga mot varandra och förlåt varandra, liksom Gud i Kristus har förlåtit er.” (v. 30-32)

Den Helige Ande blir ledsen om vi bråkar och river varandra. Vi ska vara goda, barmhärtiga och förlåtande. Gud har ju förlåtit våra synder genom Jesu offerdöd. Nu ska vi förlåta varandra, hur dumma vi än är mot varandra. Nyckeln till ett heligt liv som radikal lärjunge är att vi förlåter våra onda gärningar och istället går i de goda gärningar som Gud har ”förberett” år oss (Ef 2:10).

Tänk om kristna engagerade sig mer i detta istället för i våldsbaserade politiska partier.

Annonser

6 kommentarer

 1. Sjukt bra… Bland det bästa jag läst.

 2. Det är inte bara individen som skall vara en Radikal Lärjunge,
  det skall även Församlingen vara !.

  Läs kommentarerna nere i länken –

  http://www.vaknasverige.se/2010/05/08/viktigt-profetiskt-budskap/

  Arne Strand.

  • Jesus är målet, församlingen medlet, men vad är kyrkan? Om inte du, vem?

   Mycket inspirerande text Micael, ber en kort bön om att den får slå rot i våra hjärtan.

   • Livets mening är att uttrycka Gud i direkt handling.
    Livets mål är Gud själv.

    Församlingen skall vara Kristus i funktion görande Guds direkta vilja.

    Församlingen skall vara Kristi Kropp/Guds Ande kommen i Köttet.

    Arne Strand.

 3. […] dess hörare? Kan vi skapa sant Kristus-lika gemenskaper utan att bli manikeiska eller lagiska? Micael har skrivit ett mycket inspirerande inlägg på Kristen underjords blogg. Svaret på om vi kan skapa sådana gemenskaper är givetvis nej. Men för Gud är ingenting […]

 4. Radikalt Lärjungaskap bygger på de Två Kärleksbuden som är Individuella bud.

  http://www.credoakademin.nu/index.php/articles/article/bibliska_kaerlek/

  Det första att Älska Gud med hela sin varelses kapacitet.
  Det andra att Älska sin Medmänniska såsom sig själv.

  Man måste vara fullständigt ärlig och uppriktig inför Gud,
  Man måste vara fullständigt ärlig och uppriktig inför sig själv,
  båda dessa inom en själv,
  och sedan skicka sig därefter vad det än kostar,
  om man så ej gör,
  bedrar man sig själv och finner behag i orättfärdigheten.

  Då sänder Gud över en Villfarelsens makt så man sätter tro till lögnen för att man skall bliva dömd

  Arne Strand.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s