Att förlåta dem som gör ont

I den hämndens och straffets kultur som vi lever i är det kontroversiellt att skriva om fiendekärlek och förlåtelse, men förhoppningsvis börjar fler och fler inse att det är den enda vägen framåt till hållbar fred och försoning. För fyra år sedan skedde en massaker på skolan Virginia Tech i USA. En av offren hette Mary Karen Read, känd på skolan för att vara en oerhört glad och livfull människa. Precis innan sin död hade hon skrivit om förlåtelse i en bok där hon tecknade ner sina tankar:

”When deep injury is done to us, we never recover until we forgive. Forgiveness does not change the past, but it does enlarge the future.”

Jag skrev i förra inlägget om hur amishgemenskapen som drabbades av massakern i Nickel Mines förlät gärningsmannen innerligt, men här är ett klipp som beskriver händelsen lite mer ingående:

Hatet mot Anders Behring Breivik växer, och människor överträffar varandra i allt mer kreativa förslag på plågsamma straff, men det inte bara offren och deras anhöriga behöver göra utan även hela samhället är att kunna förlåta för att fullkomligt läkas. Många protesterar och säger att det är omöjligt, men det är det inte. Se på amishfolket i Nickel Mines (som beter sig mycket bättre än de i Bergholz).

Dagen:  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18. DN: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27. SvD: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25. Expressen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

Annonser

8 kommentarer

 1. Tack! Detta behöver lyftas fram mitt i den omänskliga ondska som griper omkring sig just nu.

 2. Jag håller med dig om att hämnden inte är någon lösning på problemet och att vi ska visa kärlek mot Breivik. Däremot så är dina tankar om att vi ska förlåta gärningsmannen obibliska. Vi kan inte förlåta en människa som inte visar något som helst tecken på att ångra sig eller be om förlåtelse. Inte ens Gud förlåter människor som inte ångrar sig, så varför ska vi göra det?
  I Lukas 17:3 står det att: ”Ta er i akt! Om din broder gör orätt, så tillrättavisa honom, och om han ångrar sig, så förlåt honom. ” Det står klart och tydligt att ”om” han ångrar sig ska vi förlåta honom, inte att vi ska förlåta honom villkorslöst.

  • Det är mycket sant, förlåtelse kan inte tvingas på någon, liksom alla inte vill ta emot Jesu förlåtelse är det inte säkert att Breivik vill ta emot förlåtelse. Steget vi fortfarande måste ta är att kunna förlåta honom. Jag är rätt så säker på att alla som är med i hat-grupperna mot Anders på facebook inte skulle förlåta honom om han ångrade sig. Och det skapar knutar i deras egna hjärtan. Vi behöver en villighet att förlåta.

   • Då ber jag så mycket om ursäkt, det tycks som att jag missuppfattade din artikel.

    Trevlig sommar!

 3. […] hur kristna förlåtit sådant här och det kan ni läsa om på bland annat ”Hela pingsten” och ”Kristen underjord” Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken. ← Vad ska vi med […]

 4. Ni som tycker det är ok, kan ju älska Breivik hur mycket ni vill. Vi som har mer normala värderingar och som värnar inte bara oss själva, utan har medkänsla med de drabbade låter dom avgöra som har drabbats.

  Skulle uppskatta om ni starkt troende istället för att använda ordet ”vi” när ni skriver hur mycket(?) ni älskar Breivik skriver ”vi troende”. Annars kan det tolkas som en uppmaning.

  Älska ett kräk som mördat och som har mage att både flina in i kameran och hävda att han har gjort det han gjort, men inte mördat??? Undrar vem som är galnast…

  • När jag skrev att vi ska älska Breivik, så menade jag inte att man ska flumma rundor och bete sig som en naiv idiot. Utan det innebär att man ska försöka få honom att ta ansvar för det han har gjort. Man måste göra skillnad på personen Breivik och Breiviks handlingar.

   Jag hatar det Breivik gjort precis lika mycket som alla andra och jag har full förståelse för alla dem som hatar honom. Men att gå och runt och hata en person kommer inte att ändra på någonting. Dem som har dött förblir döda och Breivik kommer inte att bry sig ett dugg om att du hatar honom. Det är bara du själv som kommer att börja må dåligt av ditt eget hat. Breivik förtjänar sitt straff, tro inte annat, men som kristen anser jag att det är statens och Guds uppgift att verkställa det straffet, inte privatpersoner på facebook.

   Förövrigt så anser jag att man till sist måste kunna förlåta Breivik, för att kunna gå vidare med sin sorg. Det finns bara ett sätt att göra detta på och det är att möta Breivik mellan fyra ögon och förklara för honom precis hur mycket du hatar det han har gjort och hur mycket du har fått lida, men att du är beredd att förlåta honom. Förhoppningsvis tar han och ber om förlåtelse och då ska man förlåta honom. Skulle han inte efter det ångra sig så kan du vara förvissad om att han kommer att straffas gruvligt.

  • Återigen, ingen har sagt att Breiviks handling är ok utan den är avskyvärd, men vi vill älska alla människor inte för vad de gör utan för vad de är: människor skapade till Guds avbild med ett oändligt högt värde. Fiendekärleken är dåraktig, men den är underbar, helig och varm.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s