Om Sverigebönen

Från Världen idag:

Tobias Elof Herrström, präst inom Evangeliska fosterlandsstiftelsen i Göteborg är kritisk till initiativet att göra nationaldagen den 6 juni till en dag då kristna ska be specifikt för Sverige som nation, och för landets kristnande.
– Det låter som om man tror att man kan forma Sverige till ett kristet land, men nationalstater kan aldrig vara kristna, det kan bara människor vara. Och i Guds rike delas vi inte upp av nationella gränser, här är tron och dopet det som avgör, säger han.
– Med historien i ryggen borde alla försök att starkt koppla vår kristna identitet med vår nationella identitet vara djupt problematisk.

[…]

Nationaldagsbönen stöds av Sverige kristna råd (SKR), vars biträdande generalsekreterare Marianne Andréas välkomnar kritiska reflektioner.
– Det finns en poäng i att man inte ska koppla ihop kristen tro och nationalitet, eftersom den kristna tron är universell i allra högsta grad. Guds rike är globalt. Sedan kan vi uttrycka tacksamhet över att vi bor i ett land med fred, som vi är rädda om och som vi vill väl, säger hon.

Liksom Tobias Elof Herrström vill den kristna bloggaren Micael Grenholm skilja mellan att be för människorna i ett land, och att be för landet självt.
– Vi ska be för människorna i Sverige och för att alla människor i Sverige ska öppna sig för Gud. Men jag finner inget bibliskt stöd för att be för Sverige som nation, säger han.

För övrigt, vad tror ni Världen idag satte för rubrik på artikeln? just det:

Efter kritik mot nationaldagsbön:

Sverigebönen ser inget problem med att be för nationen

9 reaktioner på ”Om Sverigebönen

 1. Det verkar ha blivit lite artiklar i ämnet på sina håll. Jag tycker det är lite oklart. Är nätverket Kristen underjord en del av dessa sk anarkister? Om ni känner er ojuste behandlade av pressen och bloggar så är det läge att göra er röst hörd och reda ut hur det ligger till.
  Kolla t ex på aletheia.

  1. Broder, nästa gång kan du väll vänta med att sprida ut rykten innan du kollat med dem det gäller? klart vi inte skulle störa ett bönemöte sådär.

   jag tänker på din kommentar på alatheia om att det ”verkar som om några” av oss skulle vart där.

 2. Förlåt bröder det var illa av mig, jag ångrar mig i säck och aska! Jag har lärt mig något av detta och ska vara försiktigare i framtiden. Jag tyckte bara det var så konstigt och det var nog i mitt huvud det var konstigt. Har känt mig dum och dumt nog hållt mig borta ett tag. Känner mig som Adam när Gud frågar ”Var är du?”…

 3. Skulle det vara i linje med kristen underjords verksamhet och medlemmars inställning att anordna en alternativ bön den 6 juni? Jag funderar på om någon skulle kunna tänka sig att haka på att be för omvändelse, förlåtelse och frälsning från nationalismens och nationalstatens prerogativ den 6 juni 2012. Är det något som kunde kännas tilltalande (Allmän förfrågan)?

  Tycker om Michaels idéer om att fira pingst som pingst borde firas, det vill jag göra när det lider igen. Men det hindrar ju inte från att göra något 6 juni för att uppmärksamma att alla kristna inte tänker som Sverigebönen och en chans att organisera en bön för ett växande Gudsrike.

 4. En liten bön om omvändelse, förlåtelse och frälsning från socialismens förgörande ok den 1:e maj? Miljoner och åter miljoner människor har hånats, plågats och dött i socialismens intoleranta namn. En stilla önskan om upprättelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.