du gamla, du fria?

Tänkte bara lyfta upp tre problematiska nyheter från den senaste tiden (vet att det finns mycket mer man kan ta upp, inte minst sveriges vapenexport men det får bli en annan gång).

Vitryssland avlyssnar med svensk teknik
Det ”svenska näringslivets flaggskepp” Ericsson levererar teknik till Vitryssland som möjliggör statlig kontroll av tele- och datatrafik. Måna om friheten? Snarare sin egen ekonomiska vinst.

Polisen får utökade mandat
Polisen ska få begå brott, i syfte att infiltrera, utan att dömas. De ska dessutom i vissa fall få begå brottsprovocerande handlingar, dvs göra sånt som kan provocera fram brott från andra. Utan att dömas för det.

Staten får utökade möjligheter till avlyssning
För att ”försvara den nationella säkerheten” har Lagrådet godkänt ett nytt förslag som ger kraftigt utökade möjligheter till avlyssning av tele- och datatrafik.

Vi lever förvisso i en demokrati, som på många sätt är långt bättre och mer öppen än flera andra länder. Men det förekommer också mycket skit (se ovan). Som Jesusefterföljare ska jag be för stat/regering så de fattar bra beslut, men också avslöja orätt oavsett på vilken nivå det sker. I vissa fall kan det också krävas att bryta mot rikets lagar när de strider mot Gudsrikets lagar (tex Paulus som predikade trots förbud, eller Jesus som helade på sabbaten och snodde Caesars titlar). Jesu liv var redan från början i konflikt med den tidens riken; Herodes var så nojig över konkurrensen att han lät avrätta alla smågrabbar under 2 år, och familjen fick leva som flyktingar i Egypten den första tiden (Matt 2:13-18). För oss är inte konflikten mellan världens politiska makter och livet i Guds rike alltid så tydlig. Men för syskon i andra länder som riskerar dödsstraff för att de tillber Jesus är den väldig påtaglig. Glöm inte att be för dem!

Bara en hälsning så här dagarna innan vi firar födelsen av vår Kung/Herre/President/Statsminister, vars rike erbjuder verklig frihet.

Annonser

2 kommentarer

  1. Bra skrivet! Jag blir så ledsen av att se Sveriges utveckling de senaste fem åren… de exempel som du tar upp är ju bara tre av alla puckade saker som svenska regeringen och svenska företag har gjort på senaste tiden… Jesus, hjälp oss! Och låt Hans rike komma!

  2. […]    -Linda (Kingdom Grace) om bibliskt ledarskap. Se också Kristen Underjord på samma tema. Och Anton på samma sida men annat tema om tre problematiska nyheter. […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s